Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

SMS

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητέ Μυστήριε, μετά από πολλή σκέψη, αποφάσισα να συμμετέχω και εγώ στον σχολιασμό των πολιτικών πραγμάτων.
Πολλή συζήτηση γίνεται λοιπόν για το αν έχουν ληφθεί τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές.
Το θέμα όμως για εμένα δεν είναι αν έφτασαν τα SMS στους αποδέκτες τους, αλλά τι μπορούν να κάνουν αυτοί για τα μηνύματα που έλαβαν.
Η μεγάλη αποχή, για την οποία συμφωνώ με το Μυστήριο ότι πρόκειται για πολιτική πράξη, δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπιστεί. Ιδιαίτερα όταν προκύπτει ότι η αποχή δεν είναι ζήτημα αδιαφορίας των πολιτών προς τα κοινά, αλλά ζήτημα απογοήτευσης και αποδοκιμασίας των πολιτικών και των κομμάτων. Δεν έχουμε γίνει δηλαδή Ευρωπαίοι, ώστε να αδιαφορούμε για τα κοινά, ακριβώς διότι το επίπεδο της ποιότητας ζωής είναι υψηλό και διότι ζούμε σε μία ευνομούμενη δυτικοευρωπαϊκού τύπου πολιτεία.
Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στην χώρα μας (ή στον τόπο μας που λέει και ο George). Τα προβλήματα στη χώρα μας είναι πολλά και ακριβώς επειδή δεν τα έχουν αντιμετωπίσει οι κυβερνήσεις μας, υπάρχει απογοήτευση και αποδοκιμασία για τους πολιτικούς.
Συνεπώς οι πολιτικοί στο σύνολό τους το SMS για την αποχή το πήραν, αλλά θα πρέπει να αλλάξουν τελείως την πολιτική τους κάτι πάρα πολύ δύσκολο.
Στα ατομικά SMS τώρα :
Το SMS προς τη Ν.Δ. μοιάζει περισσότερο με SMS προς τον Καραμανλή. Ο χαρακτήρας των Ευρωεκλογών (ότι δηλαδή δεν έχει σταυρό και δεν εκλέγεται κυβέρνηση ή έστω δήμαρχος) δείχνει ότι οι πολίτες απευθύνουν ένα προσωπικό μήνυμα στον αρχηγό: πρέπει να γίνει έργο από την κυβέρνησή σου για να παραμείνεις πρωθυπουργός, δεν θα ανεχτούμε άλλη ρεμούλα και σαπίλα και τέλος πάντων πρέπει να το πάρεις το πράγμα πάνω σου.
Είμαι σίγουρος ότι ο Καραμανλής έχει πάρει το SMS, αλλά το μεγάλο ζήτημα είναι τι μπορεί να κάνει πλέον. Οι παροχές, μία γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή, δεν είναι εφικτές λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Οι μεταρρυθμίσεις επίσης δεν είναι εφικτές διότι μάλλον είναι αντιλαϊκές ενώ επίσης απαιτούν χρόνο. Άρα το μόνο που μπορεί να κάνει τώρα είναι να σφίξει τα λουριά στους υπουργούς του (το οποίο και το έκανε) και να ασχοληθεί με ανέξοδα και φιλολαϊκά θέματα όπως η καθημερινή ασφάλεια, οι μετανάστες, τα ελληνοτουρκικά και τα Σκόπια. Επίσης μπορεί να αρχίσει μία προσπάθεια να δούμε επιτέλους στη χώρα μας μία χρηστή διοίκηση από την κυβέρνηση, αλλά άντε να δούμε που θα βρει υπουργούς να διοικούν χρηστά, τώρα μάλιστα που βλέπουν να λήγει η θητεία τους.
Το SMS προς το ΠΑΣΟΚ επίσης μοιάζει περισσότερο με SMS προς τον George. Του λένε λοιπόν : George κέρδισες, αλλά χωρίς να μας πείσεις ότι μπορείς να κυβερνήσεις. Οι ψήφοι σου είναι πιο λίγοι από κάθε άλλη φορά, δεν έχεις το ρεύμα που θα φέρει τον κόσμο από τα άλλα κόμματα και δεν μας πας στο πολυπόθητο 40% και βάλε. Οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ είναι οι παραδοσιακοί Πασόκοι που έχουν συσπειρωθεί με θέα τη νέα κατάληψη της εξουσίας και πέρα από αυτό τίποτα. Το SMS τελειώνει με την επισήμανση ότι έχεις πιο πολλή δουλειά μπροστά σου από ότι έχει κάνει μέχρι τώρα.
Τι λοιπόν μπορεί να κάνει ο George που επίσης πήρε το μήνυμα; Να αλλάξει μυαλό και να μην κάνει σαρδάμ (π.χ. στις κάλτσες αντί για κάλπες) δεν μπορεί. Να αλλάξει το γεγονός ότι ο ίδιος δεν κάνει για πρωθυπουργός δεν μπορεί. Τα μόνα πράγματα που μπορεί να κάνει (και θα κάνει) είναι να συνεχίσει τη σκανδαλολογία, να ζητάει χλιαρά εθνικές εκλογές (διότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να κυβερνήσει και η διεθνής οικονομική συγκυρία δεν τον ευνοεί) και να ακολουθήσει την ιστορία του ώριμου φρούτου, ότι δηλαδή η Ν.Δ. θα πέσει από μόνη της. Επίσης δεν τον ευνοούν ιδιαίτερα οι εκλογές το φθινόπωρο, διότι το Μάρτιο του 2010 πρέπει πάλι να εκλεγεί Πρόεδρος, ενώ η Ν.Δ. θα έχει περάσει άλλον ένα δύσκολο χειμώνα. Άρα αυτό που θα κάνει είναι να περιμένει.
Για το ΚΚΕ το μήνυμα είναι ότι: είστε τρίτο κόμμα, δεν μπορείτε να πάτε στο 10%, αλλά και να το επιχειρήσετε μπορεί να πάτε στο 6%, διότι θα δυσαρεστήσετε τους παραδοσιακούς σας ψηφοφόρους αν κάνετε ανοίγματα.
Για το ΛΑΟΣ : ο Καρατζαφέρης ίσως έχει πιο πολλή δύναμη από ό,τι του χρειάζεται και θα δυσκολευτεί να παραμείνει δεκανίκι της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι αυτό θέλει και ο ίδιος.
Για το ΣΥΡΙΖΑ : ήρθε η ώρα να πληρώσετε τις βλακείες της δυαρχίας, των επεισοδίων, του Βοτανικού, των μεταναστών κλπ. Έχετε λιγότερη πέραση στην ελληνική κοινωνία από τους θρήσκους και τους εθνικόφρονες του ΛΑΟΣ. Πιο πολλοί οι Έλληνες ανησυχούν για την ύπαρξη τόσων πολλών μεταναστών, παρά για τα δικαιώματά τους.
Για τους Οικολόγους δεν έχει μήνυμα, διότι δεν υπάρχει παραλήπτης: κανείς δεν ξέρει πραγματικά ποιοι είναι. Είναι οικολόγοι ή ακροαριστεροί ή αντεθνικιστές ή καιροσκόποι; Ήρθαν για να μείνουν ή είναι περαστικοί;
Υ.Γ. ΜΟΝΟ : Ο Καραμανλής την Κυριακή πήγε μόνος του για τις δηλώσεις στο Ζάππειο χωρίς τις γνωστές συνοδείες (η επισήμανση έγινε από τον Α. Παπαχελά στην Καθημερινή, όχι από εμένα). Μόνος του είναι τώρα πια (ευτυχώς ή δυστυχώς) απέναντι σε όλους: μπορεί ακόμα να κυβερνήσει όπως ο θείος του και εθνάρχης (στέγνωσα την ψυχή μου για να κυβερνήσω είχε πει) ή θα περάσει στην ιστορία ως ένας πρωθυπουργός λίγος που δεν έκανε τίποτα στη θητεία του...
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ