Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Πολύ ευνοϊκοί οι οιωνοί

Παρουσιάστηκε σήμερα και ο Νασούτι, με το ξεκίνημα της προετοιμασίας, η νέα διοίκηση Αθανασιάδη έχει ικανοποιήσει (και με το παραπάνω) τις προσδοκίες των ανθρώπων που την ψήφισαν. Και όχι μόνο αυτών. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά :
Ποιο ήταν πέρσι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Άρη; Η δυσκολία που αντιμετώπιζε στο να ανοίξει τις κλειστές άμυνες. Ντελόρτε και Βλοντάρτσικ δεν «υπήρχαν», ο Κόκε ήταν ντεφορμέ, κάτι πήγε να γίνει με την έλευση του Κάμπορα, ήταν όμως φανερό ότι η ομάδα «πονούσε» στην επίθεση. Και πήρε τον Αμπρέου, 3ο σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ουρουγουάης, killer περιοχής με 11 γκολ σε ένα εξάμηνο με τη φανέλα της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Eξαιρετική επιλογή, αγορά από το 1ο ράφι, παίκτης που μπορεί να μην έχει την άριστη τεχνική κατάρτιση (αν την είχε θα έπαιζε στη...Μπαρτσελόνα), ξέρει όμως τα δίχτυα να «ματώνει». Γι'αυτό θα πάρει ένα μύριο (για ένα χρόνο) από τον Άρη.
Πάμε και στον άξονα... Ξέρει - που λέτε - μπάλα, ήταν όμως πιο αργός και από το replay, συχνά έπαιρνε πρωτοβουλίες για 10-15 λεπτά και μετά χανόταν. Τιάγκο Ζεντίλ τον λένε, το «δεκάρι» που ελάχιστα βοήθησε δε μένει πια εις τον πλανήτη Άρη, επέστρεψε στη χώρα του (Κοριτίμπα) και στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ήρθε από τη Μπόκα Τζούνιορς ο Γκρασιάν. Ταμάμ θα είναι ο Αργεντινός στο 4-2-3-1 του Μαζίνιο, την έχει εξαιρετικά την κάθετη πάσα, ενώ διακρίνεται και για την έφεσή του στα στημένα. Το «τσούκου-τσούκου μπολ» (κοντινές πασούλες) με την έλευση του Γκρασιάν θα αποτελέσει παρελθόν, η ταχύτητα στον τρόπο ανάπτυξης θα απελευθερώσει τους Κάλβο, Χαβίτο και Ρεγκέιρο (αν παραμείνει στο ρόστερ). Θα τους δώσει μεγαλύτερα εχέγγυα για να...«ζαλίζουν» τις αργές άμυνες της Super League.
Η απώλεια του Παπαδόπουλου δημιούργησε μια «τρύπα» στην αμυντική γραμμή που η μεταγραφή του Λέμπο δεν μπόρεσε (σε καμιά περίπτωση) να την καλύψει. Ήρθε και η κόντρα του Σκόρδα με τον Ρονάλντο, να πόσο εύκολο ήταν να χαθεί η αψεγάδιαστη αμυντική λειτουργία που είχε ο Άρης υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Και αυτό το πρόβλημα (αφού πρώτα το διέγνωσε) δείχνει να το λύνει με τρόπο ιδανικό ο πανέξυπνος Γιάννης Κόντης. Δεν πάνε παρά λίγες μόνο ώρες από τη στιγμή που πάτησε έδαφος ελληνικό ο Κριστιάν Νασούτι. Πρόκειται για κλασική περίπτωση σέντερ μπακ, παίκτης σκληροτράχηλος που «τρελλαίνεται» να...«σβήνει» το αντίπαλο σέντερ φορ, με ιδανικές τοποθετήσεις και γεμάτη χρονιά στην Αργεντινή (Μπάνφιλντ). Ο ποδοσφαιριστής ανήκει βέβαια στην τεράστια Ρίβερ Πλέιτ, πέτυχε όμως ο Κόντης μία απόλυτα λογική οψιόν αγοράς του. Ελάχιστο ακούγεται το 1,2 εκατομμύριο (σε ευρώ) σε σχέση με τα 4 που αξίωνε η Ρίβερ το 2007 από τον Ολυμπιακό για να τον πουλήσει. Μου μοιάζει για ένα εξαιρετικό deal η περίπτωση Νασούτι, έχει «βαρύ» βιογραφικό ο αθλητής και βρίσκεται μόλις στα 27 του, ιδανική ηλικία για μπαλίτσα. Θα τη «δέσει» την άμυνα ο Αργεντινός, πολύ πιθανό δείχνει μάλιστα το ενδεχόμενο σε αυτό να τον βοηθήσει και ο Ρονάλντο που (μετά την ήττα-αποχώρηση Σκόρδα) θέλει να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.
Εξαιρετικός χαρακτήρας ο Καράμπελας, παιδί «διαμάντι», άριστος επαγγελματίας, «ματώνει» πάντα τη φανέλα, έχει όμως «ταβάνι» σε ότι αφορά τις δυνατότητές του. Δε ξέρω πόσο θα τον βοηθήσει ο Μπάγεβιτς να βελτιωθεί, νιώθω όμως ότι ο Άρης κάλυψε με καλύτερο παίκτη το κενό του. Αράνο ονομάζεται αυτός που θα καλύψει φέτος τη θέση του αριστερού μπακ και μάχεται αυτές της μέρες για να πάρει τον τίτλο στην Αργεντινή με την Ουρακάν. Γεμάτη η χρονιά του σε ομάδα που φέτος πρωταγωνιστεί, τι στο καλό, δε μπορεί να είναι και «σαπάκι»...
Κλείνω με έναν ποδοσφαιριστή τον οποίο λάτρεψε κάθε φίλος του Άρη, σύντομα όμως δεν αποκλείεται η αγάπη αυτή να μετατραπεί σε «μίσος». Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πέρσι ο Βιτόλο ήταν ένας εκ των κορυφαίων αμυντικών χαφ της Super League. Παίκτης «μηχανάκι», «ζιζάνιο» πραγματικό, κόφτης εξαιρετικός, «duracel» με απίστευτα πνευμόνια. Ο Ισπανός δεν τα «βρήκε» με τους κίτρινους, τα έχει «βρει» όμως με τον ΠΑΟΚ και εξαρτάται πλέον από τη Σανταντέρ (εκεί ανήκει ο Ισπανός) αν θα παραμείνει κάτοικος Θεσσαλονίκης. Στον Άρη ευελπιστούν ότι αυτός που ήρθε να τον αντικαταστήσει θα τους «αναγκάσει» άμεσα να τον ξεχάσουν τον Βιτόλο. Μεχντί Ναφτί ονομάζεται ο κύριος, είναι Τυνήσιος, διεθνής (41 συμμετοχές), με πλούσια καριέρα σε Τουλούζ, Σανταντέρ και Μπέρμιγχαμ. Τα συστατικά που τον συνοδεύουν, μιλούν για ένα «σκυλί» στη μεσαία γραμμή που όπου και αν αγωνίστηκε, αγαπήθηκε από τον κόσμο. Δύσκολα θα βγει στο χορτάρι καλύτερος του προκατόχου του, ισάξιος όμως ίσως και να βγει. Σε κάθε βέβαια περίπτωση, το βιογραφικό του οδηγεί σε προσδοκίες για ένα ζηλευτό δίδυμο με το Νάτσο Γκαρσία.
Μ'αυτά και μ'αυτά, εκτιμώ ότι ο Άρης έχει όλες τις προϋποθέσεις για να παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο και να ανακτήσει όσα έχασε στην περσινή άσχημη χρονιά του. Είναι πολύτιμο το υλικό που έχει ο Μαζίνιο να διαχειριστεί, μένει να δούμε τι ψάρια πιάνει ο Βραζιλιάνος. Σίγουρα πάντως οι οιωνοί είναι πολύ ευνοϊκοί για τους κιτρινόμαυρους.

BETMIXER