Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΝΟΨΙΣ

Κύριοι, η χθεσινή 22η αγωνιστική της σεζόν 2008-2009 εν πολλοίς συνοψίζει και αποτυπώνει τη συνολική κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία.
Ο Ολυμπιακός στο +14 από τον δεύτερο έχει μάλλον την καλύτερη ομάδα φέτος και τη σταθερή εύνοια της διαιτησίας (όποτε τη χρειάζεται).
Ανάλογα από ποια οπτική γωνία το βλέπει κανείς και οι δύο απόψεις είναι μάλλον σωστές: οι γαύροι λένε ότι έχουμε ομαδάρα και παικταράδες και οι λοιποί απλώς λέμε ότι, αφού το πρωτάθλημα δεν διεξάγεται με ίσους όρους, το +14 είναι πλασματικό και κανείς δεν ξέρει (και ούτε θα μάθουμε ποτέ) τι θα γινόταν αν ο γαύρος είχε και 2-3 γκέλες σε αποτελέσματα και 2-3 διαιτητικές γκέλες εις βάρος του.
Κατά τη γνώμη μου στο φετινό αλλά και τα προηγούμενα πρωταθλήματα απλώς βασιλεύει ο μονόφθαλμος ανάμεσα στους τυφλούς. Και σαφώς χρειάζεται και ο μονόφθαλμος γυαλιά (διαιτητικά) για να βλέπει, οι άλλοι βέβαια ούτε με τα γυαλιά βλέπουν.
Η γνώμη μου λοιπόν, Μυστήριε, είναι ότι το +14 αποτυπώνει το συνδυασμό και των δύο ανωτέρω: ότι ο γαύρος κάποια μέτρια μπάλα την παίζει, αλλά που θα ήταν τώρα χωρίς τα κοράκια κανείς δε ξέρει και ο Πρόεδρος του είναι πολύ έξυπνος για να αφήσει αυτό το θέμα στη τύχη του. Η πεποίθησή μου αυτή γίνεται πιο έντονη, όταν μάλιστα είδα από κοντά το γαύρο στο ΟΑΚΑ στο φετινό 0-0, όπου δεν είδα καμία σοβαρή ομάδα να παίζει.
Από την άλλη, για τον Παναθηναϊκό μας αντίστοιχα και οι δύο αναγνώσεις μοιάζουν σωστές : ο κακός διαιτητής δεν είδε πέναλτυ και ο επόπτης ακύρωσε κανονικό γκολ, οπότε ακόμα και σε μία κακή μέρα η ομάδα θα μπορούσε να έχει κερδίσει και θα μιλάγαμε για μία «επαγγελματική» (του κ…) νίκη ή ο κακός, υποτονικός, αργός, χωρίς πάθος, δύναμη και τάκλιν χθεσινός πολυμετοχικός πώς να κερδίσει με δύο ευκαιρίες και 6 μπακ !!
Εμένα η γνώμη μου είναι ότι ο συνδυασμός και των δύο είναι που φέρνει το -14:
1) η ομάδα συγκροτείται από παίκτες που δεν ξέρουν που έχουν έρθει και φυλάνε τα πόδια τους ενόψει Βιγιαρεάλ : ο Κλέιτον χθες μάλλον δεν κατάλαβε ότι έπαιζε, ο Νίνης δεν είναι ο Μέσι για να μπορεί να πάρει την ομάδα πάνω του στα εκτός έδρας, ο Σάλπι παίζει βετεράνος, ο Μάντζιος νομίζει ότι είναι ο Φαν Μπάστεν αλλά είναι πιο αργός από το slow motion και οι άλλοι 6 ήταν τα μπακ που κρατούσαν το μηδέν πίσω μη τους τρυπήσει πάλι ο «ποντικός» Κίκο, και
2) η αντιμετώπιση του βάζελου από τη διαιτησία είναι σαν να παίζει ο εχθρός : για να σου μετρήσω γκολ πρέπει να μη μπορώ να βρω έναν τρόπο να στο ακυρώσω.
Αλλά και πάλι θα πω ότι οι παίκτες και ο προπονητής πρέπει να ασχολούνται με το αγωνιστικό μέρος και μόνο. Δεν είναι δουλειά των παικτών να ασχολούνται με τη διαιτησία, για αυτούς είναι μόνο άλλοθι και τίποτα άλλο. Είναι δουλειά της διοίκησης να προστατεύει την ομάδα και κανενός άλλου.
Για τον ΠΑΟΚ : αν δεν αρχίσει να παίζει και στην Αθήνα θα είναι πάντα το πολύ τρίτος.
Για την ΑΕΚ : μόνο ο Μπάγιεβιτς μπορούσε να κάνει αυτό το χάλι να παίζει κάποια αξιοπρεπή μπάλα και μπράβο του.
Για τη Λάρισα : είδα 90’ λεπτά μόνο ένα παίκτη και μία φάση αλλά η κλάση του Stelios αρκεί.
Για τον Άρη: δεν μπορείς να μιλάς για αδικίες ότι σε έστησε ο Πηλαδάκης και ο ΠΑΟΚ όταν πετάς στο γήπεδο σου μπάλες για να σφυρίξει τη λήξη το κοράκι. Είσαι ομάδα που προσπαθεί να αποφύγει τον υποβιβασμό ή ομάδα που κυνηγάει το UEFA;
Για τη Ξάνθη : τον Παράσχο τον συμπαθώ σε αντίθεση με τον Πανόπουλο ο οποίος δεν ξέρει και αυτός τι θέλει.
Για τον Πανιώνιο : μεγάλο λάθος η απομάκρυνση του Λίνεν.
Για τον Εργοτέλη : πρέπει να στήσουν άγαλμα με το τριφύλλι γιατί χωρίς τον ευεργέτη βάζελο και τους έξι (6) βαθμούς του θα είχαν υποβιβαστεί ήδη.
Για τους άλλους : είτε είναι στην Α’ ή στη Β’ το ίδιο μου κάνει. Όποια ομάδα και να πέσει σε κανέναν νομίζω δεν θα λείψει.
Υ.Γ. 1. Για τον Τεν Κάτε εξακολουθώ να έχω καλή άποψη, αλλά θα επανέλθω.
Υ.Γ.2 Θα έπρεπε ο κ. Πατέρας να έχει μάθει ότι ο κ. Σωκράτης δεν πρόκειται να κάνει τίποτα από αυτά που λέει και ότι τελικά τίποτα δεν θα γίνει, όπως έγινε και με τον Φιλιππίδη και με τον Τζίγγερ. Ο Σωκράτης τους κοροϊδεύει ψιλό γαζί: γιατί να ασχοληθεί με το θέμα της διαιτησίας όταν ευνοείται;
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ