Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Άρθρο του Σ. Καλεντερίδη αν άρχισε ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στη Συρία


Σάββας Καλεντερίδης: Άρχισε ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος στη Συρία;
Ρωσία και ΗΠΑ καθορίζουν τη χρήση εναέριου χώρου στη Συρία
(Πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.gr/)
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η χώρα του εγκαταλείπει το πρόγραμμα εκπαίδευσης μελών της υποτιθέμενης μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 500.000.000 δολαρίων, το οποίο προσπαθούσαν να υλοποιήσουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε συνεργασία με τις αντίστοιχες της Τουρκίας και της Ιορδανίας.
Οι λόγοι είναι δύο.
Ο ένας, γιατί οι ταξιαρχίες που εκπαίδευαν από κοινού με Τουρκία και Ιορδανία και εξόπλιζαν με σύγχρονο οπλισμό, μόλις εισέρχονταν στο συριακό έδαφος, διαλύονταν και τα μέλη τους προσχωρούσαν στην Αλ Νούσρα ή στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, φυσικά με τον οπλισμό τους.
Ο άλλος λόγος σχετίζεται με την παρουσία της Ρωσίας στη Συρία, η οποία με περίπου 40 μαχητικά αεροσκάφη, 20 επιθετικά ελικόπτερα και 2.000 καταδρομείς και πεζοναύτες πολεμά στο πλευρό των νόμιμων ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, ανατρέποντας τα δεδομένα, επιταχύνοντας τις εξελίξεις και ακυρώνοντας στην ουσία το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού παραστρατιωτικών οργανώσεων και ομάδων, που δρουν παράνομα στη Συρία και χρηματοδοτούσε και επέβλεπε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Απόδειξη της ανατροπής των μέχρι τούδε δεδομένων στη Συρία είναι το γεγονός ότι την Παρασκευή το πρωί συνέβη ένα γεγονός, που πέρασε στα ψιλά ή δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στα ελληνικά ΜΜΕ: δύο μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Ιντσιρλίκ για να βομβαρδίσουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους. Ενώ πετούσαν προς τον στόχο τους, τη φερόμενη ως πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους πόλη Ράκα, παρεμποδίστηκαν από ρωσικό μαχητικό, με αποτέλεσμα να εκτραπούν της σχεδιασμένης πορείας τους, να ακυρώσουν την αποστολή τους και να επιστρέψουν άπρακτα στο Ιντσιρλίκ.
Για το περιστατικό αυτό Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη, από τότε που άρχισαν οι επιχειρήσεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία, έχουν λάβει εντολές να τηρούν μια συγκεκριμένη απόσταση ασφαλείας από τα ιπτάμενα μέσα της Ρωσίας στον εναέριο χώρο της Συρίας. Στο πλαίσιο των εντολών αυτών τα αμερικανικά F-16, στην προσπάθειά τους να τηρήσουν αυτήν την απόσταση, εγκατέλειψαν την αποστολή τους, ενώ το ρωσικό αεροσκάφος συνέχισε να πετά στην περιοχή της Ράκα.
Πληροφορίες θέλουν τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να έχουν αρχίσει συνομιλίες για να καθοριστούν συντονιστικοί κανόνες της χρήσης του εναέριου χώρου της Συρίας.|
Τέλος, θα αναφέρουμε άλλο ένα περιστατικό, που είναι ενδεικτικό της βούλησης της Ρωσίας να υπερασπιστεί τα γεωπολιτικά της ερείσματα στη Συρία. Στις 7 Οκτωβρίου η Ρωσία, μέσω του στόλου της Κασπίας Θάλασσας, εκτόξευσε 26 πυραύλους Κρουζ εναντίον ισάριθμων στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Πέραν του γεγονότος αυτού καθεαυτού, που δίνει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ρωσία θα χτυπά σε μεγάλες αποστάσεις (1.500 χλμ.) στόχους που επιθυμεί, για την υπεράσπιση των ζωτικών της συμφερόντων, ενδιαφέρον έχει να παρατηρήσουμε το «δρομολόγιο» που ακολούθησαν οι ρωσικοί πύραυλοι (ο χάρτης που ακολουθεί, στο τέλος του άρθρου, δημοσιεύθηκε από το ίδιο το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας και κατά την άποψή μας έχει κι αυτό τη δική του σημασία).
Πέρασαν από το Ιράν, από το Ιράκ, αποφεύγοντας τον εναέριο χώρο του αυτόνομου Κουρδιστάν, και μπαίνοντας στη Συρία, ακολούθησαν τη γραμμή των συνόρων του υπό δημιουργία κουρδικού κράτους της Ροζάβα, σαν να ήθελαν να χαράξουν τα νέα σύνορα στην περιοχή, σαν να ήθελαν να δείξουν προς πάσα κατεύθυνση ότι το δρομολόγιο των πυραύλων θα το υπερασπιστούν με κάθε τρόπο, για να μπορούν μέσω αυτού να επικοινωνούν με την ελεύθερη Συρία η Ρωσία και το Ιράν. Να υπενθυμίσουμε ότι αυτό το δρομολόγιο ακολούθησαν τα ρωσικά αεροσκάφη που μετέφεραν πολεμικό υλικό στη Συρία, όταν Βουλγαρία και Ελλάδα, πιεζόμενες από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δεν έδωσαν την απαιτούμενη άδεια στη Ρωσία για υπέρπτηση των μεταφορικών και όχι μόνο αεροσκαφών.

.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί ότι ετοιμάζεται να εμπλακεί στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς δίπλα στη Ρωσία και η Κίνα, ενώ υπάρχουν χιλιάδες Ιρανοί που μάχονται στο πλευρό του συριακού στρατού, τότε συμπληρώνεται το σκηνικό, που λίγο απέχει από αυτό του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

(Στην φωτογραφία : H γλώσσα του σώματος - Η φωτογραφία είναι από παλιότερη συνάντηση των δυο ηγετών, είναι όμως ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στις αμερικανορωσικές σχέσεις...)