Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Λούφα και παραλλαγή από τον Ηλ. Μαγκλίνη


Λούφα και παραλλαγή
Ηλίας Μαγκλίνης
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τις πολύ όμορφες φωτογραφίες από τη σεμνή τελετή στη Σαλαμίνα. Αυτή την εβδομάδα, είχαμε τον Παρμενίωνα. Το πρώτο ήταν μια γραφικότητα προσωπικής εμπνεύσεως· το δεύτερο είναι μια καθιερωμένη στρατιωτική άσκηση – που όμως, σε ό,τι αφορά το πολιτικό της σκέλος, κατάντησε και αυτή γραφική.
Στολή παραλλαγής (φαντάζομαι έξτρα έξτρα λαρτζ στη μία περίπτωση) και αεροπορικό τζάκετ, με αναγραφή του ονόματος του πρωθυπουργού στη θέση της καρδιάς, α λα USA. Μονάχα, βέβαια, που έχει ένα νόημα να φοράει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ένα τέτοιο τζάκετ καθώς βάσει του αμερικανικού συντάγματος ο πρόεδρος είναι και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Δεν πειράζει όμως, αυτές είναι περιττές τυπολατρίες, εξάλλου κάτι τα κόκκινα χαλιά στην παραλία της Σαλαμίνας, κάτι οι ασπίδες και τα αρχαία ξίφη, κάτι τώρα οι στολές παραλλαγής, χρειάζεται και μια εικόνα να χτίσεις για να νιώσεις έστω και λίγο «μάχιμος». Ή απλώς να λουφάρεις από τις υποχρεώσεις σου.
Δεν είναι η πρώτη φορά, φυσικά, που η πολιτική ηγεσία φοράει το χακί και συμμετέχει σε μεγάλη στρατιωτική άσκηση. Μάλλον όμως είναι η πρώτη φορά που η όλη εικόνα έχει χαρακτήρα τόσο κωμικό. Παλαιότερα, οι ψηφοφόροι της ριζοσπαστικής αριστεράς ειρωνεύονταν κάτι τέτοιες παράτες – και καλά έκαναν εδώ που τα λέμε. Οταν όμως γίνεσαι εξουσία –κι έχεις και ως άλλοθι ότι το έτερο μέλος της κυβέρνησης, αυτό βέβαια που εσύ επέλεξες ως σύμμαχο επειδή σε συνδέουν μαζί του, όπως διατείνεσαι, αισθήματα «συντροφικότητας», έχει «ψυχή και εθνική και βαθιά»– αυτά όλα γίνονται ψιλά γράμματα.
Οπως με χαρακτηριστική ευκολία οι ψηφοφόροι της ριζοσπαστικής αριστεράς κατάπιαν τη συγκυβέρνηση με τη λαϊκιστική ακροδεξιά τον Ιανουάριο, όπως πολύ εύκολα κατάπιαν την ιδέα ότι το «Οχι» στο δημοψήφισμα έγινε «Ναι» από τον ίδιο τον αρχηγό τους, όπως χωρίς πολλές σκέψεις ψήφισαν στις 20 Σεπτεμβρίου με το ένα χέρι ΣΥΡΙΖΑ και με το άλλο τους Ανεξάρτητους Ελληνες (διότι τώρα ήξεραν εκ των προτέρων, δεν τους ήρθε ξαφνικό), έτσι και τώρα θα αποδεχθούν πως ο ριζοσπάστης ηγέτης τους, που κατέβαινε στους δρόμους και ύψωνε τη γροθιά του, φόρεσε με χαμόγελο την εθνική στολή που κατατρόπωσε τον Δημοκρατικό Στρατό στον Γράμμο.