Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει τις αμαρτίες της κουλτούρας «Δεν πληρώνω»


Από το Μυστήριο 
Με τα ταμεία άδεια, η Κυβέρνηση σύρεται εκών άκων σε μια εσπευσμένη συμφωνία με τους δανειστές με τους αυτούς όρους και προϋποθέσεις που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι μνημονιακές.

Όπως και να βαφτίσουν τη συμφωνία και τα νέα μέτρα, η ουσία θα παραμείνει η ίδια. Εκείνοι που βάζουν τα χρήματα και σε δανείζουν, επιβάλλουν και τους όρους. Αν θέλεις. Γιατί αν δεν θέλεις, τα χρηματόδεντρα αυτήν την εποχή δεν είναι καρποφόρα.  
Αν δεν λάβει η Ελλάδα νέα χρηματοδότηση εντός των επομένων ημερών, το ήδη οξύ ταμειακό πρόβλημα, θα την οδηγήσει αναπόφευκτα σε εσωτερική στάση πληρωμών. Και αν εξευρεθούν εν τέλει χρήματα για την καταβολή μισθών και συντάξεων (ενδεχόμενο όχι και τόσο βέβαιο…), η εξόφληση των υπολοίπων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους θα παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες, αν δεν γραφτούν στο χιόνι, Μάρτη μήνα…
Τα κρατικά όμως ταμεία δεν είναι άδεια, μόνο επειδή οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν. Οπωσδήποτε, μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας αδυνατεί πια να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Κύρια όμως αιτία για την έλλειψη χρημάτων στα ταμεία αποτελεί η συνειδητή άρνηση των περισσοτέρων να πληρώσουν ό,τι έχει σχέση με οφειλή προς το Κράτος, συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ.
Από τις αρχές Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, είτε επειδή είχε αρχίσει να διαφαίνεται ότι η χώρα οδηγείται στα βράχια, είτε επειδή πλείστοι όσοι πίστεψαν τις προεκλογικές κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ περί καταργήσεως φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ ή οφειλόμενων εισφορών, περί «κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα» και περί «σεισάχθειας», προτίμησαν να μην είναι ενήμεροι προς τις υποχρεώσεις τους. Με αποτέλεσμα την κατάρρευση των δημοσίων εσόδων, αφού μετά το αποτέλεσμα των εκλογών η αβεβαιότητα και η αστάθεια έγινε καθημερινότητα. Επόμενο ήταν λοιπόν η πλειοψηφία να κρατήσει τα χρήματά της για «μια ώρα ανάγκης», παρά να πληρώσει τους φόρους της.
Η άρνηση όμως πληρωμής των υποχρεώσεων των πολιτών προς το Κράτος δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων μηνών. Επί χρόνια, και κυρίως μετά το Μνημόνιο είχε καλλιεργηθεί η κουλτούρα του «Δεν πληρώνω».
«Κινήματα», κόμματα, πολιτικές καριέρες στήθηκαν πάνω στην διάδοση της λογικής του «Δεν πληρώνω». Καταλήψεις διοδίων, άρνηση αγοράς εισιτηρίων στα ΜΜΜ, άρνηση πληρωμής φόρων ή οφειλών προς ΔΕΗ. Ποιος δεν θυμάται άραγε τον κ. Τσίπρα να καλεί τον λαό να μην πληρώσει ΕΝΦΙΑ ή το χαράτσι της ΔΕΗ, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι ούτε ο ίδιος δεν θα πληρώσει.
Έφθασε όμως η μέρα, που αυτά τα χρήματα λείπουν από τα κρατικά ταμεία. Και αυτοί που τόσο καιρό τους βόλευε να μην πληρώνουν, κινδυνεύουν σήμερα να μείνουν χωρίς μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ΟΑΕΔ. Γιατί αυτοί θα είναι τα πρώτα θύματα. Με πρωθυπουργό και κυβέρνηση μάλιστα εκείνους, που επί χρόνια τους πρoέτρεπαν να φανούν ασυνεπείς…
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ