Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Και εγένετο ντέρμπι !!!


Από το Μυστήριο
Και σχεδόν από το πουθενά προέκυψε εκλογικό ντέρμπι. Τον Ιούλιο όταν η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ανερχόταν περί τις 20 μονάδες, ουδείς πίστευε ότι αρχές Σεπτεμβρίου η ΝΔ θα έχει πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις, έστω και οριακά. Ούτε καν ο Μεϊμαράκης.
Η απότομη κωλοτούμπα του Αλέξη μετά τη συντριπτική νίκη του στο δημοψήφισμα ζάλισε τους ψηφοφόρους που του έδωσαν τη νίκη τον Γενάρη. Οι αριστεροί αδυνατούν να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς ψήφισε το Μνημόνιο ΙΙΙ. Η ψυχολογία τους είναι στο ναδίρ βιώνοντας καταστάσεις ανάλογες με το σοκ της πτώσεως των κομμουνιστικών καθεστώτων το 1990.
Όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως δεξιοί, για να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, είναι επόμενο να νιώθουν ότι έπεσαν θύματα εκλογικής απατής. Μεταξύ μας, καλά να πάθουν, αφού προτίμησαν τις χίμαιρες.
Οι νέες ηλικίες που ψήφισαν μαζικά τον Αλέξη και τον στήριξαν στο δημοψήφισμα, δεν φαίνεται ότι θα παραμείνουν πιστές. Μάλλον ωθούνται προς αποχή. Μένει να αποδειχθεί τώρα αν η απώλεια της Αριστερής Πλατφόρμας, της Νεολαίας του κόμματος και της Ζωής θα οδηγήσει στην απώλεια και της εξουσίας. Ο Αλέξης πάντως δείχνει πολύ κουρασμένος. Δείχνει ότι δεν πολυθέλει να ξαναγίνει πρωθυπουργός. Τώρα...
Η ΝΔ από την άλλη πετυχαίνει να συσπειρώσει πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου της. Αν κατορθώσει να πετύχει τα ποσοστά του Ιανουαρίου ελαφρώς αυξημένα, τότε έχει πολύ μεγάλες ελπίδες να είναι το πρώτο κόμμα. Αρκεί να απομονωθούν οι γραφικές παρουσίες ενός παρελθόντος που έχει αποδοκιμασθεί από την κοινωνία, καθώς και οι όψιμοι νεοδημοκράτες εκ μεταγραφής. Ο Μεϊμαράκης είναι έτοιμος για το colpo grosso, θα πρέπει όμως να κάνει πια χρήση πιο λελογισμένα του λαϊκού ύφους που τόσο τον βοήθησε για να καταστεί ελκυστικός, αφού στο τέλος οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για τον επόμενο πρωθυπουργό και όχι για τον ποιον θέλουν για να πάνε για μπύρες.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει σημάδια ανάκαμψης υπό την έννοια ότι διεκδικεί ένα ποσοστό γύρω στο 5,5-6. Η μη κάθοδος του κόμματος του Παπανδρέου, αλλά και η αλλαγή της ηγεσίας δίνει πόντους στην Φώφη. Ευνόητο είναι ότι από τη ΔΗΜΑΡ το ΠΑΣΟΚ θα λάβει μόνο τα στελέχη της.
Αντιθέτως το Ποτάμι έχει χάσει την δυναμική του, αλλά και της προβολής του από τα ΜΜΕ, μια και το έργο του επιτελείται πια και από άλλους πρόθυμους. Καθώς μάλιστα η ΝΔ διεκδικεί την εξουσία και ο μπαμπούλας του ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται, οι κεντροδεξιοί που είχαν ψηφίσει το κόμμα του Σταύρου, θα επιλέξουν να επιστρέψουν στο μαντρί από να παραμείνουν σε ένα κόμμα που ο επικεφαλής του, το χαρακτηρίζει ο κεντροαριστερό.
Το ΚΚΕ νιώθει την πίεση του πάλαι ποτέ συντρόφου Λαφαζάνη. Είναι εμφανές το άγχος του Περισσού να στοχοποιήσει τη Λαϊκή Ενότητα, μια και αλιεύει στην ίδια θάλασσα ψηφοφόρους. Μένει να αποδειχθεί ποιος είναι περισσότερο αντιμνημονιακός.
Η Χρυσή Αυγή έχει πετύχει να μπετοποιήσει τους ψηφοφόρους της. Είναι το μεγάλο φαβορί για την 3η θέση, μια και το πρόβλημα με τους εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες δίνει αέρα στα πανιά του νεοναζιστικού μορφώματος.
Οι ΑΝΕΛ, μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου, δεν έχουν πια λόγο ύπαρξης. Καθώς το σύνολο των ψηφοφόρων τους δήλωναν αντιμνημονιακοί, θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη αν ο Καμμένος και οι συν αυτώ εισέλθουν εκ νέου στην Βουλή.
Παρά τα δημοσκοπικά ευρήματα, δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι ο Βασίλης Λεβέντης θα εκπληρώσει το όνειρο της ζωής του και να εκλεγεί βουλευτής. Καθώς απευθύνεται αποκλειστικά σε χαβαλέδες, οι πιθανότητες αυτοί να μην προσέλθουν εν τέλει στις κάλπες, για χίλιους λόγους, είναι πάρα πολλές. Ή να προσέλθουν τόσοι που δεν θα είναι αρκετοί για να ξεπεραστεί το όριο του 3%. Τέλος είναι λάθος που νεοδημοκράτες την πέφτουν στον Βασίλη. Οι ψηφοφόροι του αποκλείεται να ψήφιζαν ΝΔ.
Με αυτά και με αυτά οι 17 ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές θα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες. Αναμένεται σασπένς, ίντριγκες και αποκαλύψεις...
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ