Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΣ

Κυρίες και Κύριοι, σε αυτήν την χώρα η υποκρισία και ο στρουθοκαμηλισμός δεν περισσεύει απλώς, ξεχειλίζει.

Χαμός έγινε εχθές εξαιτίας της αναγραφής της εθνικής ομάδας των Σκοπίων με τα αρχικά «MKD» εις την ένδειξη του σκορ κατά την τηλεοπτική μετάδοση από τη ΝΕΤ του χθεσινού αγώνα μπάσκετ. Η αναγραφή αυτή προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από συμπατριώτες μας, οι οποίοι κατέκλυσαν το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι ο δημόσιος τηλεοπτικός φορέας της χώρας επέτρεπε να παίζει εις την οθόνη η συγκεκριμένη ένδειξη «MKD» που αναφέρεται εις τα Σκόπια και μάλιστα σε αγώνα εναντίον της Εθνικής Ελλάδος.

Η ΕΡΤ υπό την πίεση των εντονότατων διαμαρτυριών και των εκλογών, βεβαίως, βεβαίως, κάποια στιγμή εις τα μισά του δεύτερου δεκαλέπτου της αναμέτρησης αποφάσισε να παρέμβει εις την εικόνα που μοιράζεται διεθνώς από τους Πολωνούς, αντικαθιστώντας το «MKD» αρχικά με μία μαύρη λωρίδα και εν συνεχεία με λευκή.

Και έτσι το «πρόβλημα» της ονομασίας των γειτόνων «λύθηκε»...

Ελάχιστους όμως εις την Ελλάδα απασχολεί το γεγονός ότι «MKD» είναι από το 2000 η επίσημη συντομογραφία της FYROM εις τη σχετική λίστα της Δ.Ο.Ε. και με αυτήν συμμετείχε η χώρα και εις τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου.

Στρουθοκαμηλίζουμε, ενώ άπαντες εις το εξωτερικό, όταν αναφέρονται εις το κρατίδιο των Σκοπιών, το αναφέρουν με την συνταγματική ονομασία του, ήτοι Δημοκρατία της Μακεδονίας, ή απλούστερα Μακεδονία. Χωρίς φυσικά τα εισαγωγικά, τα οποία ηλιθιωδώς έχουμε εμείς εφεύρει, όταν αναφερόμαστε εις το πώς αποκαλεί ο υπόλοιπος κόσμος τα Σκόπια.

Ενώ δηλαδή όλοι γνωρίζουμε ότι το όνομα Μακεδονία έχει σχεδόν κατοχυρωθεί ως ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, φανταζόμαστε ότι αγνοώντας την διεθνή πραγματικότητα, το πρόβλημα παύει αυθωρεί να υφίσταται….

Έτσι, βαφτίζουμε μικρές νίκες όπως η μη είσοδο των Σκοπίων εις το ΝΑΤΟ, ως εθνικές επιτυχίες για εσωτερική και μόνο κατανάλωση προκειμένου να ικανοποιήσουμε την εθνική ματαιοδοξία μας.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι ουδείς ηγέτης ξένης χώρας έχει κάνει χρήση της διεθνούς ονομασίας FYROM, αλλά άπαντες αποκαλούν τα Σκόπια, Μακεδονία.

Δυστυχώς, εις το θέμα της ονομασίας είναι πια πολύ αργά για δάκρυα, το παιχνίδι έχει χαθεί προ πολλού, καθώς έγιναν διαχρονικά λάθη από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, μερικές φορές μάλιστα και εσκεμμένα.

Η επιχειρηματολογία των Σκοπιανών περί αναυθαίρετου δικαιώματος τους να αυτοπροσδιορίζονται, όπως αυτοί επιθυμούν, έχει πείσει την διεθνή κοινότητα. Άλλωστε σε τμήμα της Μακεδονίας κατοικούν.

Τουλάχιστον, δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν έως σήμερα ότι είναι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Εκεί θα πρέπει να δώσει η Ελλάδα τη μεγάλη μάχη, κυρίως από τους έλληνες επιστήμονες σε διεθνή fora, με δημοσιεύσεις μελετών και ανακαλύψεων σε περιοδικά και εφημερίδες που θα αποδεικνύουν την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας. Συγχρόνως όμως, τη μάχη αυτή πρέπει να την δώσουμε όλοι μας και από κάθε μετερίζι.

Γιατί, αν είναι να περιμένουμε προκοπή από τους πολιτικούς μας…

Τα Σέβη μου.

ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ