Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Επικίνδυνο κενό στη Εξωτερική πολιτική...

Και ενώ οι πάντες φαίνεται να ασχολούνται, είτε με το εάν α Σουφλιάς έδωσε τις κατευθύνσεις στον Καραμανλή για τις λίστες των υποψήφιων βουλευτών, είτε με το μέγεθος που θα έχει η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, περνάει απαρατήρητη μια ακόμα επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο.

Η Ελληνική Κυβέρνηση προσπάθησε να μεταφέρει το πρόβλημα της φρούρησης του Αιγαίου πελάγους, άρα και των ανατολικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι στην Ευρώπη και στους εταίρους μας, έτσι ώστε να αναλάβουμε από κοινού το κόστος της φύλαξης και το πέτυχε. Έτσι πλωτά και εναέρια μέσα της FRONTEX (αεροσκάφη και πλοία) περιπολούν στο ανατολικό Αιγαίο με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και αποτροπή της λαθρομετανάστευσης.

Μέχρι εδώ όλα καλά και ήδη η περιβόητη ομάδα της Υπουργού Εξωτερικών έχει φροντίσει να το αναγάγει σε μέγιστη επιτυχία της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής. Προσέξτε όμως μια λεπτομέρεια. Οι Τούρκοι άρχισαν να παρενοχλούν με συγκεκριμένο τρόπο και διαδικασία τα εναέρια και θαλάσσια μέσα της FRONTEX ενημερώνοντας τους χειριστές ότι πετάνε σε Τουρκικό εναέριο χώρο ή ότι βρίσκονται αντίστοιχα σε Τουρκικά χωρικά ύδατα.

Έπειτα λοιπόν από μια σειρά τέτοιων παρενοχλήσεων αποφασίστηκε και μάλιστα μέσα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου να διαπραγματευτεί η ηγεσία της FRONTEX (!!!) με το Τουρκικό Υπουργείο σχετικά με το πρόβλημα (!!) που έχει προκύψει στο Αιγαίο. Δηλαδή θα καθίσουν στο τραπέζι οι Λιθουανοί, οι Ιταλοί και οι Βέλγοι με τους Τούρκους για να αποφασίσουν ποια κομμάτια του Αιγαίου είναι Τουρκικά ή έστω υπάρχει αμφισβήτηση!!

Είναι λοιπόν προφανές ότι οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται για ακόμα μια φορά (θυμηθείτε την περίοδο των Ιμίων) την πολιτική αστάθεια – εν μέσω προεκλογικής περιόδου – στην Ελλάδα προκειμένου να κάνουν ακόμα ένα βήμα στην κατοχύρωση των διεκδικήσεων τους στο Αιγαίο.

Ας ελπίζουμε ότι δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος δυο φορές.

Ο Πληροφοριοδότης