Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Πολύ καλό άρθρο αν με ένα «λίφτινγκ» ξεχνιόμαστε, και ξεχνάμε


Μ’ ένα «λίφτινγκ» ξεχνιόμαστε; Και ξεχνάμε;
Γιώργος Καρελιάς  
 Ο Αλέξης Τσίπρας και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν επισκέφθηκαν τη Μυτιλήνη, το νησί που δέχεται τον κύριο όγκο των προσφύγων. Και όλα τα ρεπορτάζ κατέγραψαν ένα «λίφτινγκ» που επιχειρήθηκε εκεί, ώστε στον υψηλό επισκέπτη να περάσει μια ωραιοποιημένη εικόνα της κατάστασης.
Το περιστατικό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, πάνω κάτω τα ίδια γίνονται σταθερά σε τέτοιες περιπτώσεις. Το ανησυχητικό είναι ότι η φιλοσοφία του λίφτινγκ είναι αυτή που διατρέχει σχεδόν το σύνολο της πολιτικής της νέας κυβέρνησης και τη μέθοδό του θα εφαρμόσει, στην προσπάθεια να ωραιοποιηθεί το αποτέλεσμά της. Είναι προς τούτο αποκαλυπτικά όσα λένε ο Πρωθυπουργός και βασικοί υπουργοί του σήμερα, στην αρχή της νέας θητεία τους. Και, φυσικά, η σύγκριση δεν γίνεται με όσα έλεγαν στην αρχή της προηγούμενης, μόλις πριν από οκτώ μήνες. Γιατί τότε θα δούμε τη μέρα νύχτα.
Αυτά έχουν τελειώσει με το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ής Σεπτεμβρίου. Η «νέα» αφήγηση της «νέας» κυβέρνησης, παρά το πασπάλισμά της με την αριστερόσκονη της «κοινωνικής ευαισθησίας» μοιάζει απελπιστικά με την αντίστοιχη των προηγούμενων κυβερνήσεων, την οποία όμως η παρούσα έχει καταγγείλει ως αποτυχημένη. Στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το «νεοφιλελεύθερο σχέδιο» των προηγούμενων ετών, που έφερε δραματική μείωση του ΑΕΠ της χώρας, μεγάλη αύξηση των φόρων για εισοδήματα και επιχειρήσεις, άλμα της ανεργίας. Ορθή αποτίμηση της κατάστασης.
Το «περίεργο» είναι ότι ο Πρωθυπουργός κάνει σκόπιμα ένα βαρύ λάθος και, ταυτόχρονα, ζωγραφίζει μια παραπλανητική εικόνα.
Το «λάθος»: εφαρμόζει ακριβώς την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την οποία, όμως, έχει καταγγείλει και καταγγέλλει ακόμα. Γίνεται, όμως, η «νεοφιλελεύθερη συνταγή» των προηγούμενων να απέτυχε, φέρνοντας συρρίκνωση του εισοδήματος, ανεργία και όλα τα συμπαρομαρτούντα και η δική του (ολόιδια ή έστω παρόμοια) να φέρει τα αντίθετα; Το Μνημόνιο Σαμαρά-Βενιζέλου οδήγησε στην καταστροφή και το Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου θα φέρει ανάπτυξη και τερματισμό της κρίσης;
Η παραπλάνηση: Αυτή ακριβώς είναι η παραπλάνηση που επιχειρείται. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι εφαρμόζοντας αυτήν την πολιτική (Μνημόνιο με μειώσεις εισοδημάτων και αύξηση φόρων) το αποτέλεσμα θα είναι αντίστροφο. Ο συλλογισμός πάσχει. Δεν μπορείς, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία με τους προηγούμενους, να προσδοκάς άλλο αποτέλεσμα. Εκτός αν αναγνωρίζεις ότι αυτή είναι η μόνη πολιτική χωρίς εναλλακτική. Και, κατά βάθος, αυτό συμβαίνει, αφού την υιοθετείς. Αλλά τότε πώς εξακολουθείς να την καταγγέλλεις;
Η μέθοδος «άλλα λέω κι άλλα εννοώ» ήταν αποδοτική εκλογικά για τον κ. Τσίπρα. Όμως, η προηγούμενη σύντομη κυβερνητική θητεία του έμεινε εκεί. Τώρα ήρθε η στιγμή τού «εφαρμόζω». Και η εφαρμογή δεν είναι πλέον βαρύγδουπα λόγια («στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε βγει οριστικά από την κρίση»). Είναι πράξη, μέτρα. Νέοι φόροι, νέες μειώσεις εισοδημάτων.
Και αυτά δεν φτιασιδώνονται. Το λίφτινγκ δεν μπορεί να κρύψει τη σκληρή πραγματικότητα. Δεν είναι Άρλεκιν, για να μας κάνει να ξεχαστούμε.