Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Το παραμύθι τελείωσε, γυρίστε τώρα πλευρό


Από το Μυστήριο
Δεν τους βλέπω καλά τους κυβερνώντες. Οι αντιδράσεις εναντίον τους γιγαντώνονται και οι επιθέσεις, λεκτικές προς το παρόν, θα λάβουν διαστάσεις τσουνάμι.
Πράγματι, οι κυβερνώντες χρεώνονται ότι είχαν χαϊδέψει, αν όχι επικροτήσει και υποδαυλίσει επιθέσεις (και όχι μόνο λεκτικές) εναντίον των προηγουμένων κυβερνώντων. Δεν είναι μακριά η εποχή όταν ο Καμμένος ζητούσε να λιντσάρουν τον Πάχτα, ή όταν δικαιολογούσε στα τηλεπαράθυρα ο Κατρούγκαλος το γιαούρτωμα του Πάγκαλου.
Κυρίως όμως πληρώνουν ότι κορόιδεψαν τόσους πολλούς σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, έχοντας τάξει τα πάντα στους πάντες. Η συνειδητοποίηση ότι πιάστηκαν κορόιδο και μάλιστα εν γνώσει τους, έχει οδηγήσει στις ακραίες μορφές αντίδρασης, οι οποίες θα ενταθούν ενόψει της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού οδηγώντας τα πράγματα σε αδιέξοδο. Για πρώτη φορά πολύ μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις επιστροφής στον χρόνο, όταν λεφτά υπήρχαν για όλους, μια και οι αγορές δάνειζαν άκριτα πακτωλούς χρημάτων. Η συνειδητοποίηση ότι το παραμύθι, το πάρτι, πείτε το όπως θέλετε, έλαβε και τυπικά τέλος, και μάλιστα από μία κυβέρνηση που τους είχε παραμυθιάσει όσο ήταν στην αντιπολίτευση, προκαλεί σοκ. Αντιλαμβανόμενοι ότι οι ημέρες που έρχονται θα είναι ακόμη πιο δύσκολες, αν και είχαν πειστεί περί του αντιθέτου, ξυπνούν οργισμένα βάλλοντας εναντίον πάντων και κυρίως εναντίον των μέχρι πρότινος αγαπημένων τους.
Η κατάσταση θα εκτραχυνθεί εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, θεωρώ δε πολύ δύσκολο να καταφέρει να παραμείνει η κυβέρνηση αλώβητη και στην θέση της. Η πίεση που θα ασκηθεί στα στελέχη της και στους βουλευτές της θα είναι αφόρητη.
Η κατρακύλα του Χρηματιστηρίου δείχνει ότι οι ξένοι ξεπουλούν όσο-όσο προκειμένου να μειώσουν την χασούρα τους και αποτυπώνει την πλήρη απουσία εμπιστοσύνης των αγορών έναντι της ελληνικής οικονομίας. Ο Ιούλιος με την υποχρέωση πληρωμής λήξεων 2,6 δισ. Ευρώ αποτελεί το σημείο μηδέν. Ξανά ο Ιούλιος θα είναι ο κρίσιμος μήνας.
Η κυβέρνηση αυτή έχει ημερομηνία λήξεως. Είναι αδύνατο να αντέξει χειριζόμενη τόσο δύσκολα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το μεταναστευτικό. Θα πέσει. Ενδεχομένως και με πάταγο. Πάντως όχι αμαχητί.
Κυβερνητική λύση θα δώσει η παρούσα Βουλή, αν και δεν είμαι τόσο αισιόδοξος...
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ