Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία


Αλλάζει η τακτική της FIFA για Βραζιλία
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Οι νέες καθυστερήσεις φέρνουν «βροχή» επιθεωρήσεων από την Ομοσπονδία
Η FIFA αποφάσισε να εντείνει τους ελέγχους της στα γήπεδα που ετοιμάζονται για το επερχόμενο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, μετά την καθυστέρηση στην ημερομηνία ολοκλήρωσης του γηπέδου που θα φιλοξενήσει τον εναρκτήριο αγώνα στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.
Τόνισε μάλιστα ότι τέτοιες καθυστερήσεις «δεν θα γίνουν ανεκτές» ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της καθυστέρησης στην Μπραζίλια και λιγότερο από δύο μήνες από την έναρξη του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, κλιμάκιο της FIFA συναντήθηκε με εκπροσώπους της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 και αξιωματούχους στη βραζιλιάνικη πρωτεύουσα. Εκεί, η παγκόσμια ομοσπονδία ανακοίνωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνει νέα επιθεώρηση στο «Εστάδιο Νασιονάλ».
Το γήπεδο επρόκειτο να είναι έτοιμο στα μέσα Απριλίου, αλλά κάποια προβλήματα με τον χλοοτάπητα ανάγκασαν τους διοργανωτές να αλλάξουν την ημερομηνία εγκαινίων για τις 18 Μαΐου, δηλαδή μόλις τρεις ημέρες πριν παραδοθούν στη FIFA και τα έξι γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, που αποτελεί τη γενική πρόβα για το Μουντιάλ του ’14.
«Η FIFA και η τοπική οργανωτική επιτροπή έδειξαν την ανησυχία τους για τις ασφυκτικές προθεσμίες και τη σύντομη περίοδο που υπάρχει για δοκιμές που θα εγγυηθούν την επιχειρησιακή επιτυχία μιας διοργάνωσης όπως το Κύπελλο Συνομοσπονδιών της FIFA», ανέφερε κοινή δήλωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας και των διοργανωτών.
«Θα ενταθούν στο εξής ο καθημερινός επιτόπιος έλεγχος των έργων κατασκευής των σταδίων και της ενοικίασης και συναρμολόγησης των προσωρινών δομών από τις επιχειρησιακές ομάδες της τοπικής οργανωτικής επιτροπής που ήδη εργάζονται στις έξι πόλεις που θα φιλοξενήσουν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών», προστίθεται στη δήλωση.
Οι αξιωματούχοι στην Μπραζίλια αποδίδουν την καθυστέρηση στην εγκατάσταση του χλοοτάπητα στο γήπεδο στην υπερβολική βροχή που έπεσε πρόσφατα στην περιοχή. Η FIFA, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιου είδους δικαιολογίες ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
«Η FIFA και η τοπική οργανωτική επιτροπή υπογραμμίζουν για μία ακόμη φορά ότι είναι ακριβώς εξαιτίας των φυσικών αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα –όπως οι σφοδρές βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν στην Μπραζίλια– που τα γήπεδα δεν είναι έτοιμα αρκετό καιρό νωρίτερα. Τονίζουν ακόμη πως καθυστερήσεις όπως αυτές που παρατηρήθηκαν δεν θα γίνουν αποδεκτές για τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου», τονίζεται.
Υπενθύμισαν, μάλιστα, η παγκόσμια ομοσπονδία και οι Βραζιλιάνοι διοργανωτές ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο αφορά «σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό διοργανωτριών πόλεων, ομάδων, φιλάθλων, αγώνων, δημοσιογράφων και τηλεθεατών. Αυτό σημαίνει ότι η ελαστικότητα που παρατηρήθηκε στις προθεσμίες για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών δεν πρόκειται να επαναληφθεί επ’ ουδενί για το Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν μπορεί να γίνει καμία εξαίρεση και όλα τα γήπεδα των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013, χωρίς η FIFA να κάνει τον παραμικρό συμβιβασμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αρχικά η FIFA επιθυμούσε να ήταν όλα τα γήπεδα που θα υποδεχθούν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών φέτος έτοιμα από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά έκανε κατ’ εξαίρεση μια «παραχώρηση» στη Βραζιλία λόγω των καθυστερήσεων που είχαν σημειωθεί σε πολλά στάδια, συμπεριλαμβανομένου και του «Μαρακανά», το οποίο θα φιλοξενήσει τον τελικό της διοργάνωσης στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 30 Ιουνίου.
Στη συνέχεια, η τοπική οργανωτική επιτροπή έθεσε ως προθεσμία την 15η Απριλίου για να είναι έτοιμα τα γήπεδα, όμως μόνο τα τρία από τα έξι τελικά «πρόλαβαν» την ημερομηνία αυτή.
Η FIFA είχε πει ακόμη ότι θα ήταν σωστό να διεξαχθούν τρεις δοκιμαστικές διοργανώσεις αγώνων (σαν τα «τεστ ιβέντ» των Ολυμπιακών Αγώνων) σε καθένα από τα έξι γήπεδα, αλλά τελικά ο γενικός γραμματέας της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ζερόμ Βάλκε, παραδέχθηκε ότι σε αυτή τη φάση, έστω και δύο δοκιμές θα είναι αρκετές.
Ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Μπραζίλια, Ανιέλ Κεϊρόζ, που συμμετείχε κι αυτός στη σύσκεψη με το κλιμάκιο της FIFA, εγγυήθηκε ότι το «Εστάδιο Νασιονάλ» της πρωτεύουσας θα είναι έτοιμο για τις δύο δοκιμαστικές διοργανώσεις αγώνων στις 18 και 26 Μαΐου.
«Δεν πρόκειται να ρισκάρουμε την παράδοση του γηπέδου εξαιτίας του προβλήματος με τον χλοοτάπητα», δήλωσε ο κ. Κεϊρόζ. Το γήπεδο της Μπραζίλια θα είναι εκείνο που θα φιλοξενήσει τον εναρκτήριο αγώνα του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών μεταξύ της διοργανώτριας Βραζιλίας και της Ιαπωνίας, πρωταθλήτριας της Ασιατικής Συνομοσπονδίας.
Το ταξικό θέμα της εξέδρας
Reuters
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανησυχεί μήπως ο απλός φίλαθλος της χώρας αδυνατεί να πληρώσει το εισιτήριο για να μπει στα εκσυγχρονισμένα γήπεδα που θα υποδεχθούν το 2014 το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η Βραζιλία οικοδομεί δύο «εντελώς» καινούργια γήπεδα και ανακαινίζει άλλα 10 παλαιότερα, τα οποία θα αφήσουν στη χώρα μετά το τέλος της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης μια σειρά από γηπεδικές υποδομές τελευταίας τεχνολογίας, «αποκλειστικά με καθίσματα». Αυτό θα αποτελεί μια καινούργια εμπειρία για το κοινό στη Βραζιλία, που επί δεκαετίες έχει βιώσει γήπεδα αφημένα στην τύχη τους, με αμφίβολης ποιότητας καντίνες και «απελπιστικές» τουαλέτες. Ο φόβος τώρα είναι ότι πολλοί από εκείνους που προσέφεραν στα σπουδαία παιχνίδια την ασύγκριτη ατμόσφαιρα των γηπέδων δεν θα βρίσκονται σε θέση να πληρώσουν τα εισιτήρια για τα «ακριβά» αυτά γήπεδα, καθώς οι διαχειριστές των γηπέδων θα προσπαθήσουν να καλύψουν τα έξοδά τους, ανεβάζοντας κατά πολύ τις τιμές των εισιτηρίων.
«Δεν είναι η κληρονομιά που θέλουμε από τις επενδύσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο το να έχουμε γήπεδα που θα προκαλούν κοινωνικούς αποκλεισμούς», δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού της Βραζιλίας Λουίς Φερνάντες.
«Η κυβέρνηση είναι πολύ ανήσυχη με το ζήτημα αυτό και το αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά. Κινδυνεύουμε να βρεθούμε ενώπιον μιας αναγκαστικής οικονομικής αναβάθμισης του κοινού που πηγαίνει στα γήπεδα. Κάποιοι διαχειριστές των γηπέδων είναι αρκετά σαφείς λέγοντας ότι για να είναι βιώσιμα τα γήπεδα, θα πρέπει να αλλάξει το κοινό που παρακολουθεί τους αγώνες», είπε.
«Από εκεί που κυριαρχούν στα γήπεδα οι κατώτερες κοινωνικά τάξεις, τη θέση τους θα πάρουν τα ανώτερα οικονομικά στρώματα, τα οποία όχι μόνον θα είναι σε οικονομική θέση να αγοράσουν τα εισιτήριο, αλλά και θα καταναλώνουν μέσα στο γήπεδο. Αυτό όμως μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες». Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε τίποτα να αγοράσει κανείς στα βραζιλιάνικα γήπεδα πέρα από το πρόχειρο φαγητό και τα αναψυκτικά. Συχνά οι φίλαθλοι προτιμούσαν να αγοράζουν προϊόντα «μαϊμού» από μικροπωλητές, τους γνωστούς «καμέλος», έξω από τα γήπεδα.
Εννέα από τα δώδεκα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 ανήκουν στις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων και θα περάσουν σε ιδιώτες διαχειριστές που ελπίζουν να βγάλουν χρήματα από την πώληση διαφόρων ειδών εντός των σταδίων.
«Το ποδόσφαιρο είχε και έχει πολύ κεντρικό ρόλο στη δημιουργία της εθνικής ταυτότητας της Βραζιλίας», πρόσθεσε ο κ. Φερνάντες. «Συνεπώς, μας απασχολεί πολύ αυτή η πτυχή και θα την τακτοποιήσουμε μέσω της εθνικής και τοπικής νομοθεσίας».
Θα πρόκειται για επανάληψη του φαινομένου που παρατηρείται στην Αγγλία τα τελευταία 20 χρόνια, όπου τα γήπεδα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, αλλά οι φίλαθλοι που ανήκουν στην εργατική τάξη έχουν μείνει εκτός γηπέδων, με τη μεσαία τάξη να έχει πάρει τη θέση τους στις εξέδρες. Βεβαίως, στην Αγγλία η αλλαγή αυτή βασίστηκε στη συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα του ποδοσφαίρου, ενώ στη Βραζιλία οι εξέδρες όλο και αδειάζουν. Ο μέσος όρος θεατών ανά αγώνα στο πρωτάθλημα Βραζιλίας της πρώτης κατηγορίας πέρυσι έπεσε στις 13.000.
Ηδη οι οπαδοί της Κρουζέιρο ένιωσαν τη διαφορά, αφού το φθηνότερο εισιτήριο για κάποια παιχνίδια στο ανακαινισμένο της γήπεδο κοστίζει 23 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για τους πολλούς.