Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Μία ενδιαφέρουσα άποψη για τον «εξευρωπαϊσμό» του ΣΥΡΙΖΑ



Ο «εξευρωπαϊσμός» του ΣΥΡΙΖΑ
Του Κώστα Ιορδανίδη
Η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ετάχθη με ποσοστό 75% υπέρ της παραμονής της χώρας στη Ζώνη του Ευρώ αίρει μία ασάφεια, που είχαν αξιοποιήσει κυρίως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη συσπείρωση στη διάρκεια δύο εκλογικών αναμετρήσεων - άκρως επιβαρυντικών ως απεδείχθη για την ελληνική οικονομία.

Το γεγονός ότι από τα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και εκπροσωπούνται στη Βουλή μόνον το ΚΚΕ ήταν σαφώς υπέρ της πλήρους εξόδου της χώρας από την Ενωση και την Ευρωζώνη δεν είχε φυσικά ληφθεί υπ’ όψιν. Ο λόγος ήταν ότι, επειδή η Νέα Δημοκρατία υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά είχε ταχθεί εναντίον του πρώτου Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής έπρεπε να αποδοθεί σε ένα σοβαρότερο διακύβευμα. Ετσι, ανέκυψε το προεκλογικό δίλημμα παραμονής ή εξόδου της χώρας από το ευρώ. Σε αυτό συνέτεινε ασφαλώς και η ασυναρτησία που επικρατούσε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου εδόθη μία μάχη μεταξύ εκείνων που συγκροτούν -ως υποθέτουν- την αστική τάξη της χώρας εναντίον των δυνάμεων του ερέβους και της δραχμής. Η αναμέτρηση πήρε κυρίως ιδεολογικές διαστάσεις, αλλά αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν.
Κάποιοι ανακουφίσθηκαν από την «αποσαφήνιση» των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, διότι θεωρούν ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας πλέον διασφαλίζεται. Αλλά το κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Αλέξης Τσίπρας, έστω και εάν η εσωτερική αντιπολίτευση παραμένει πολύ ισχυρή, παραμένει αντισυμβατικό και ανατρεπτικών διαθέσεων.
Το ευρώ -έμβλημα της ελληνικής ελίτ έως τώρα- θα χρησιμοποιηθεί από τον κ. Τσίπρα ως όπλο των πληβείων. Η ιδεολογική διαμάχη θα πάρει τον χαρακτήρα μίας ταξικής αντιπαραθέσεως και στόχος τη φορά αυτή θα είναι η ιθύνουσα τάξη και το ανώτατο οικονομικό κατεστημένο της Ελλάδος.
Στο κάτω κάτω, οι συγκροτούντες την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκαν στη βάση μαρξιστικών και λενινιστικών αρχών και το ανώτατο οικονομικό κατεστημένο ήταν γι’ αυτούς ένας από τους σταθερούς τους στόχους. Συμμάχους παραδόξως σε αυτή του τη στρατηγική θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την τρόικα και την Ε.Ε., όχι διότι διαπνέονται από ανάλογες αρχές, αλλά επειδή ο εκσυγχρονισμός της χώρας προϋποθέτει σάρωση ολική του συστήματος.
Βεβαίως ο κ. Τσίπρας δεν καινοτομεί. Πόλεμο εναντίον της ανωτάτης οικονομικής ελίτ ξεκίνησε και ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ, με τη φορολόγηση ετησίων εισοδημάτων άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε ποσοστό 75%. Η ατυχής αυτή ιδέα οδήγησε ήδη σε έξοδο Γάλλων με υψηλά εισοδήματα στο Βέλγιο.
Ο «εξευρωπαϊσμός» του ΣΥΡΙΖΑ περιπλέκει το ελληνικό πολιτικό σκηνικό που έχει ήδη απορρυθμισθεί. Η ανάσχεση της πορείας του κ. Τσίπρα προς την εξουσία δεν είναι εφικτή με τακτικισμούς. Νέα στρατηγική αντίληψη δεν είναι ορατή στη Νέα Δημοκρατία ή στο ΠΑΣΟΚ.