Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Γιατί νίκησε ο Κυριάκος


Από τον ΣΣ
Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εμβληματική. Ο Μητσοτάκης κατάφερε να φέρει στη Νέα Δημοκρατία, χιλιάδες πολίτες που ανήκουν στα παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας και είχαν απομακρυνθεί εδώ και καιρό.
Αυτή η πρώτη διεύρυνση και η συμπόρευση με το 39% του "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα, είναι ιδιαιτέρως σημαντική.
Παρά τις διακυμάνσεις, επίσης, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως τον υπερψήφισαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, εισοδηματικής κατάστασης και ιδιαίτερης ιδεολογικής τοποθέτησης. Διότι κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν πρωτίστως το αίτημα σαρωτικής ανανέωσης.
Η πολυσυλλεκτικότητα, ωστόσο, καθιστά την ανάγκη σύνθεσης, επιτακτικότερη. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση. Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει τον εαυτό του ως κυρίαρχο ή ταπεινωμένο. Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, έχει αποδείξει ιστορικώς πως μπορεί να επιτύχει την ενότητα.
Είναι σαφές πλέον πως η παράταξή μας δεν θα προχωρήσει ως σιωπηρή, κρυπτόμενη και τελικά, συμπορευόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ, δύναμη. Ούτε με τη βεβιασμένη εκλογίκευση περί μιας δήθεν "μικράς και εντίμου Δεξιάς", όπου το διακύβευμα είναι η διασφάλιση μιας (τυπικής) ενότητας, ενώ το ζήτημα της διακυβέρνησης θα ετίθετο σε δεύτερο (;) χρόνο. Οι πολίτες χτες ψήφισαν για μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία με αρχηγό που μπορεί άμεσα να κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές.
Συμπερασματικά, λοιπόν, η διεύρυνση, η ανανέωση, η ενότητα, αλλά και η απαλλαγή της χώρας από τον εθνολαϊκισμό είναι όσα περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για όσους επί δύο δεκαετίες πορευθήκαμε με τις φιλελεύθερες (χωρίς πρόσθετους επιθετικούς προσδιορισμούς...) ιδέες εντός της Νέας Δημοκρατίας, αντιμετωπίζοντας κατά κανόνα μεγάλες απογοητεύσεις, η χθεσινή νίκη δεν συνιστά δικαίωση. Αλλά μια πρώτη ευκαιρία ,ιδίως για τη γενιά μας, ώστε να μπει ξανά η Ελλάδα στο δρόμο της ομαλότητας και της προκοπής.
Καλή επιτυχία από καρδιάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΣΣ