Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Άρθρο του Reuters ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αύξησε τον κίνδυνο της Ελλάδας


Η κυβέρνηση Τσίπρα αύξησε τον κίνδυνο της Ελλάδας
NEIL UNMACK / REUTERS
Η κυβέρνηση της Ελλάδας  έρχεται κλωτσώντας και φωνάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκοπό να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Οι τελευταίες προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιέχουν κάποιες παραχωρήσεις στους πιστωτές της χώρας.
Και πάλι, όμως, στο νέο σχέδιο που υπέβαλε δεν περιγράφονται λεπτομέρειες, ενώ ανακαλώνται παλαιότερες ανειλημμένες δεσμεύσεις. Αυξάνεται, έτσι, ο κίνδυνος ενός ατυχήματος που θα αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη.
Βάσει των όσων συμφωνήθηκαν τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εγκρίνουν οι πιστωτές της την εκταμίευση των δόσεων.
Την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει λήξεις αξίας κάπου 1,8 δισ. ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 430 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο όμως είναι το ποσοστό της ανεργίας όπως εμφανίζεται στο τελευταίο σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση την 1η Απριλίου και το δημοσίευσε η εφημερίδα Financial Times. Η νέα κυβέρνηση εκτιμά τώρα ότι το ποσοστό των ανέργων θα είναι 23,4% το 2015, δηλαδή 1% μεγαλύτερο από την προηγούμενη πρόβλεψή της.
Στο μεταξύ, η τράπεζα Barclays προβλέπει ότι η κατάσταση στην απασχόληση είναι ακόμα χειρότερη. Οι αναλυτές της τράπεζες βλέπουν την ανεργία στο 24,5% και αυτή τη φορά την ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης στην ελληνική αγορά εργασίας θα φέρει η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του πακέτου διάσωσης της χώρας με τους πιστωτές.
Στο τελευταίο σχέδιο που υπέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βλέπει κανείς κάποια πρόοδο. Εχει καταβληθεί προσπάθεια για να πάρει συγκεκριμένη μορφή το μέχρι πρόσφατα ασαφές σχέδιο αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος και της πάταξης της φοροδιαφυγής από το οποίο ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση να αντλήσει ως διά μαγείας το ποσό των 3,1 δισ. ευρώ. Η δέσμευση να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις φαίνεται κάπως πιο ασφαλής τώρα και αναμένεται να αντληθούν από ιδιωτικοποιήσεις 1,5 δισ. ευρώ μέσα στο έτος. Υπάρχει, όμως, ακόμη μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Ο Τσίπρας φαίνεται πως θέλει να ανακαλέσει όσες μεταρρυθμίσεις έγιναν στην αγορά εργασίας, να αυξήσει τον βασικό μισθό και να αρνηθεί τη μείωση των δαπανών για τις συντάξεις. Ολα αυτά κοστίζουν 926 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος. Η Ευρωζώνη μεταχειρίζεται την Ελλάδα με τη σκληρή αγάπη ενός απελπισμένου γονέα. Αρνείται μεν να τη χρηματοδοτήσει αλλά εξακολουθεί να ρέει η πίστωση χάρη στην καλή θέληση της ΕΚΤ. Η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει βραχυπρόθεσμα αν δεν πληρώσει τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό της χώρας.
Μπορεί επίσης να βρει κάποιον τρόπο για να αποφύγει την αποπληρωμή του δανείου που της έχει χορηγήσει το ΔΝΤ. Το σημείο καμπής θα είναι τον Ιούλιο, οπότε λήγουν ομόλογα αξίας 3,5 δισ. ευρώ που οφείλει στην ΕΚΤ. Μια στάση πληρωμών θα εξωθήσει την ΕΚΤ να διακόψει τη χρηματοδότηση, και τότε θα καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες οπότε αναγκαστικά θα επιβληθούν έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου. Τότε η Ελλάδα θα βγει με χαοτικό τρόπο από τη νομισματική ένωση, ενώ ο Τσίπρας θα επιρρίπτει την ευθύνη για όλα στην ΕΚΤ. Εναλλακτικά θα μπορούσε να απαλλαγεί από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, να σχηματίσει νέο συνασπισμό και να συμφωνήσει με την Ευρώπη. Η κατάρρευση της οικονομίας, όπως προβλέπει η Barclays που προεξοφλεί ύφεση 0,5% για το τρέχον έτος, ίσως να οδηγήσει τελικά στην πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, όμως, θα κάνει περαιτέρω μακρύτερο τον δρόμο προς την ανάκαμψη και θα οδηγήσει τους Ελληνες σε ακόμη μεγαλύτερη απελπισία.