Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Και στο βάθος ...bail in


Από το Μυστήριο
Η νέα - Ιουλιανή - συμφωνία δανεισμού της προηγούμενης κυβέρνησης (με τη συναίνεση των περισσοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης) με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αποτυπώθηκε με την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙΙ, έχει το εξής χαρακτηριστικό:
Οι Ευρωπαίοι θα δίδουν σταδιακά τα συμφωνηθέντα δανεικά, υπό την αποκλειστική προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση ουχί μόνο θα έχει προηγουμένως περάσει από την Βουλή τα συμφωνηθέντα κάθε φορά προαπαιτούμενα, αλλά θα έχει ξεκινήσει την εφαρμογή τους.
Οι δανειστές δεν είναι διαθετημένοι να διακινδυνέψουν τα χρήματα των φορολογούμενών τους, και για το λόγο αυτό έχουν (εκβιαστικά) θέσει την Ελλάδα ενώπιον των ευθυνών της. Ή θα εφαρμόσει, όσα της έχουν επιβάλει οι δανειστές, ή θα καταρρεύσει.
Ο κίνδυνος για χρεοκοπία της χώρας, κατάρρευση των τραπεζών και έξοδο από την ευρωζώνη επουδενί έχει παρέλθει μετά τη συμφωνία με τους δανειστές. Απλώς έχει μετατεθεί η οριστική κατάληξη.
Φυσικά, για πολλούς λόγους, κυρίως γεωπολιτικούς, αλλά και διεθνείς οικονομικούς, τόσο η Ε.Ε., όσο και οι ΗΠΑ, δεν επιθυμούν να μεταπέσει η Ελλάδα σε αποτυχημένο κράτος (failure state). Όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στην Ελλάδα να σταθεί - όπως εν τέλει σταθεί - στα πόδια της, χωρίς προηγουμένως να δώσει απτές εγγυήσεις εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Έτσι, προέβησαν σε νέο δανεισμό (με πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με τα επιτόκια που δανείζονται ανάλογες με την Ελλάδα χώρες από τις αγορές), αλλά οι όροι του δανεισμού και κυρίως ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των δανεικών είναι ιδιαιτέρως σκληροί για την Ελλάδα. Πρέπει πρώτα να τα "δώσουμε όλα" και μετά θα εισρεύσει το δανεικό χρήμα...
Αναμφισβήτητα πληρώνουμε το γεγονός ότι αν και έχουν περάσει 5 1/2 χρόνια, είμαστε η μοναδική χώρα σε καθεστώς μνημονίου, όπου θα παραμείνουμε για τουλάχιστον άλλη μία πενταετία, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, υποσχεθέντα και λεχθέντα.
Ένα πολύ μεγάλο μέρος των δανεικών προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (την τρίτη κατά σειρά, αν δεν κάνω λάθος). Η οποία ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015, καθότι από 01.01.2016 εφαρμόζεται η κοινοτική οδηγία 2014/15, βάσει της οποίας προστατεύονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ ανά άτομο, σε περίπτωση bail in των τραπεζών.
Συνεπώς, αν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με χρήματα από την Ε.Ε., η Ελλάδα θα κληθεί να επιβάλει κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Χωρίς κατώτερο όριο φυσικά (εκτός και αν για λαϊκίστικους λόγους τεθεί ως όριο τα 3.000 ή 5.000 ευρώ), αφού σε αντίθετη περίπτωση η εξοικονόμηση διαθεσίμων για την ανακεφαλαιοποίηση θα είναι ιδιαιτέρως πενιχρή. Ελάχιστοι άλλωστε διαθέτουν ακόμη καταθέσεις άνω των 100.000.
Όμως χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση (περί τα 20-25 δισ) διαθέτουν μόνο οι δανειστές, οι οποίοι θα τα διαθέσουν στην Ελλάδα, μόνο αν η κυβέρνηση ψηφίσει και ξεκινήσει την εφαρμογή των προαπαιτουμένων. Τα οποία προαπαιτούμενα πρέπει να τα ψηφίσει η παρούσα Βουλή, γιατί ελοχεύει ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων...
Ο εκβιασμός είναι σαφής και άμεσος. Πόσω μάλλον όταν διοχετεύονται διαρροές από Γερμανία κυρίως μεριά, ότι το Βερολίνο καλοβλέπει πιθανό κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι έτι περισσότερο.
Μονά - ζυγά δικά τους λοιπόν.
Οι δανειστές έχουν επιβάλει πλήρως τους όρους τους και η - δεύτερη φορά - αριστερή κυβέρνηση καλείται να επιλέξει για το μέλλον μας εντός ασφυκτικών προθεσμιών. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πάντως ότι είναι έτοιμη να ψηφίσει ό,τι της ζητήσουν...
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ