Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Aφιέρωμα στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο και τις ομάδες της Αργεντινής (Μέρος 2ο)


Από τον Ερυθρό Δευκαλίωνα
GIMNASIA. Η άλλη ομάδα του La Plata Gimnasia είναι μέν η πιο παλιά της πόλης, άλλα δεν έχει να επιδείξει τίποτα απο τίτλους. Ζει και αναπνέει για το ντέρμπι της πόλης με την Estudiantes, όπου και εκεί τα πράγματα δεν πάνε καλά (πριν από 4 χρόνια έχασε 7-0).

Το γήπεδό της είναι το Εl Bosque (το δάσος), καθώς είναι δίπλα σε δάσος, γι' αυτό το λόγο λέγονται και λύκοι. Έχουν ωραίο σήμα πάντως.
SAN LORENZO. Στη περιοχή Boedo του Buenos Aires υπάρχει η ιστορική San Lorenzo. Την λένε και el ciclon (ο κυκλώνας) για να την σπάσουνε στους γείτονες της Huracan (τυφώνας). Πήρε το όνομα της απο την νικηφόρα μάχη του San Lorenzo στον πόλεμο ανεξαρτησίας απο τους Ισπανούς. Έδρα της είναι το Nuevo Gasometro (νέο αεριόμετρο). Λέγεται έτσι, γιατί το παλιό της το πήραν για χρέη και το κατεδαφίσαν, επειδή ήταν σε μια πολύ πλούσια περιοχή και απο κάτω πέρναγαν αγωγοί αερίου. Ομάδα του Λεντέσμα και του Σάχα πριν έρθουν στην Ελλάδα.


VELEZ. Στα δυτικά του Βuenos Αires στην περιοχή Liniers υπάρχει η Velez Sarsfielfd. Oμάδα μεγάλης δυναμικής και ιστορίας. O Velez Sarsfielfd ήταν άνθρωπος. Πολιτικός που έγραψε το σύνταγμα της χώρας που ισχύει μέχρι σήμερα. Έδρα της είναι το El Fortin (το μικρό φρούριο), τι μικρό, 50.000 χωράει!
NEWELL'S OLD BOYS. Στην επαρχία Santa Fe και στην πόλη Rosario εδρεύει η Newells, 1η ομάδα σε τίτλους της περιφέρειας (πλην Βuenos Αires δηλαδή). Πήρε το όνομα της από τον άγγλο προπονητή ποδοσφαίρου που την δημιούργησε και τον λέγανε Νewell. Τους λένε και "λεπρούς" για ένα φιλικό που παίξανε για φιλανθρωπικό σκοπό παλιά υπέρ μιας κλινικής λεπρών. Έδρα της είναι το Μarcelo Bielsa προς τιμήν του παίχτη και προπονητή τους Bielsa, κόουτς της Aργεντινής στα Μουντιάλ 1998 και 2002 και της Χιλής στο πρόσφατο της Ν. Αφρικής. Έπαιζε ο Σκόκο πριν πάει στο Μεξικό και μετέπειτα έρθει στην Ελλάδα. Στις ακαδημίες της έπαιζε ο ΜΕΣΣΙ.


ROSARIO CENTRAL. Η άλλη μεγάλη ομάδα του Rosario. Tώρα παραπαίει στη β' κατηγορία. Tην φτιάξανε σιδηροδρομικοί εργάτες. Tο ψευδόνυμο τους είναι ''los canallas'', δηλαδή παλιάνθρωποι (!!!!!), γιατί δεν δέχτηκαν να παίξουν στο φιλικό για τους λεπρούς που έπαιξε η Newells. Tο γήπεδό της έχει το όνομα ενός γιατρού. Ποδοσφαιριστής σύμβολο της ομάδας είναι ο Μάριο Κέμπες. Αρχηγός της έχει διατελέσει ο Έκι.
ARGENTINOS JUNIORS. Η θρυλική Αrgentinos. Βρίσκεται στην περιοχή La Paternal του Buenos Aires. Tην λένε El Semillero (το φυτώριο), καθώς από εκεί ξεκίνησαν την καριέρα τους εκτός απο τον Ντιέγκο, και οι Ρικέλμε, Ρεδόντο και άλλοι. Έχει 3 πρωταθλήματα, το 1 το πήρε πέρυσι. Από εκεί αγοράσαμε τον Λιονέλ Νούνιεζ. Το γήπεδο της λέγεται..., πως αλλιώς DIEGO ARMANTO MARADONA.
HURACAN. Εδρεύει στη περιοχή Parque Patricios, που αλλού στο Buenos Aires. Tο όνομα της σημαίνει τυφώνας, αλλά σήμα έχει ένα αερόστατο γι' αυτό το λόγo τους λένε ''το μπαλόνι''. Δεν έχει καταφέρει κάτι ιδιαίτερο, παρότι έχει κόσμο. Το γηπεδό τους έχει το όνομα ενός στρατιωτικού, γιατί τους βοήθησε πολύ ο στρατός για να το φτιάξουν.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ