Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Άρθρο ότι η Υεμένη πλησιάζει στα όρια της κατάρρευσης


Η Υεμένη πλησιάζει στα όρια της κατάρρευσης
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΜΠΕΡΣΗ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Τη νύχτα της Τετάρτης, η Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου εισέβαλε σε φυλακή στην πόλη Αλ Μουκάλα, στο αραιοκατοικημένο ανατολικό κομμάτι της Υεμένης, και απελευθέρωσε 300 κρατουμένους, μεταξύ αυτών και πολλά μέλη της.
Η οργάνωση, που εκπαίδευσε τους δράστες της επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό «Σαρλί Εμπντό», επιχαίρει μετά την έναρξη της εκστρατείας βομβαρδισμού της Υεμένης από τη Σαουδική Αραβία, στις 25 Μαρτίου.
Μεταξύ των στόχων που βομβαρδίζονται είναι και στρατόπεδα, αεροδρόμια και αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούσε ο στρατός της Υεμένης εναντίον των εγχώριων ακολούθων του Οσάμα μπιν Λάντεν. Επειτα από χρόνια αμερικανικών αεροπορικών πολέμων εναντίον της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, φαίνεται ότι οι προτεραιότητες αλλάζουν. Τώρα η Σαουδική Αραβία επεμβαίνει δυναμικά, με τη στήριξη των ΗΠΑ, για να εξουδετερώσει όχι την οργάνωση, αλλά τους εναπομείναντες εσωτερικούς αντιπάλους της Αλ Κάιντα, τους Χούτι. Στην πορεία καταστρέφονται οι λιγοστές υποδομές του κεντρικού κράτους μιας χώρας που πάσχιζε μετά βίας να διατηρηθεί ενιαία.
Ο ναυτικός και αεροπορικός αποκλεισμός της χώρας από τις σαουδαραβικές δυνάμεις έχει ήδη προκαλέσει σπάνι καυσίμων και ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, ενώ ο βομβαρδισμός εργοστασίων τυποποίησης τροφίμων σίγουρα δεν βελτιώνει τα πράγματα. Η Υεμένη ήταν ήδη η όγδοη πιο αδύναμη χώρα του κόσμου από πλευράς διατροφικής ασφάλειας – μια ευγενική διατύπωση για μια δραματική πραγματικότητα πείνας και δίψας. Ομως από τις 25 Μαρτίου η επιδείνωση είναι τόσο ραγδαία, ώστε να έχουν αντιστραφεί οι μεταναστευτικές ροές. Τώρα, κάτοικοι της Υεμένης υποχρεώνονται να αναζητήσουν καταφύγιο στην άλλη πλευρά του Κόλπου του Αντεν, στην αφανισμένη από τον πόλεμο και τις στερήσεις Σομαλία.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ αυτών και 64 παιδιά την πρώτη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η UNICEF. Δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς τους θανάτους οφείλονται στον βομβαρδισμό της χώρας από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, και πόσοι οφείλονται στην προέλαση των Χούτι προς τον εχθρικό προς αυτούς Νότο.
Δεν υποτάχθηκαν
Οι Χούτι, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού της Υεμένης, ήταν έως τώρα αποκλεισμένοι από τη νομή της εξουσίας. Την τελευταία δεκαετία, οι κυβερνήσεις της Σανάα εξαπέλυσαν εναντίον τους έξι πολέμους, χωρίς να κατορθώσουν να τους υποτάξουν. Αντιθέτως, τους προσέφεραν πολεμική εμπειρία και περισσότερα κίνητρα για να αποτολμήσουν και, εντέλει, να επιτύχουν την κατάληψη της πρωτεύουσας, πριν από λίγους μήνες. Οι φωτογραφίες ορεσίβιων Χούτι, μέσα σε στρατιωτικό τζιπ, με φόντο την παραλία του Αντεν, που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή, συνοψίζουν την αποκορύφωση της προέλασής τους. Πλέον δεν απομένει καμία από τις βασικές πόλεις της χώρας που να μην ελέγχουν.
Πίσω από αυτή τη νίκη, η Σαουδική Αραβία βλέπει τον δάκτυλο του Ιράν. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το επίσης σιιτικό, αλλά διαφορετικού δόγματος, Ιράν προσφέρει πράγματι πολιτική και υλική στήριξη στους Χούτι, χωρίς όμως να τους ελέγχει. Εξάλλου, στο πλευρό των Χούτι πολεμούν και πολλές μονάδες του στρατού της χώρας, που αποτελούνται από σουνίτες, αλλά και ο επί 33 χρόνια πρόεδρος της χώρας Αλί Αμπντάλα Σάλεχ (ο ίδιος που είχε εξαπολύσει τους έξι πολέμους εναντίον τους).
Η προσδοκία της Σαουδικής Αραβίας ήταν ότι η συμμαχία των Χούτι με τον Σάλεχ θα διαρραγεί, ότι το Αντεν δεν θα πέσει και έτσι θα μπορέσει να επιστρέψει ο εκδιωχθείς Χάντι, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει πολλά ερείσματα στο εσωτερικό της χώρας. Ομως, ένας πόλεμος που έγινε για να ενωθεί η διασπασμένη κοινή γνώμη της Σαουδικής Αραβίας πίσω από τον κοινό στόχο της νίκης επί του Ιράν, κινδυνεύει να αποδειχθεί πανωλεθρία, όχι μόνο για την Υεμένη αλλά και για τους εμπνευστές του, καθώς οι Χούτι βομβαρδίζουν τώρα τις γειτονικές προς αυτούς περιοχές της Σαουδικής Αραβίας.