Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Άρθρο για την εφαρμογή της τεχνολογίας γραμμής στο ποδόσφαιρο


Κερδίζει έδαφος η τεχνολογία γραμμής
Το γκολ - φάντασμα του Κίσλινγκ πείθει και τους τελευταίους... ρομαντικούς
Του Γιώργου Γεωργακόπουλου
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Νέα αφορμή βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες για να γίνουν κάποιοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου διεθνώς περίγελως, καθώς το γκολ - φάντασμα που πιστώθηκε στην Μπάγερ Λεβερκούζεν όταν η μπάλα πέρασε μέσα το τέρμα της Χόφενχαϊμ από τρύπα στα πλαϊνά δίχτυα σε αγώνα του γερμανικού πρωταθλήματος δημιούργησε αρνητική δημοσιότητα όχι μόνο για τον διαιτητή που το κατακύρωσε, αλλά και για το άθλημα εν γένει.

Η κεφαλιά του Στέφαν Κίσλινγκ έφυγε λίγο έξω από το κάθετο δοκάρι της Χόφενχαϊμ, χτύπησε στο πλαϊνό δίχτυ και εισχώρησε στην εστία από μια μικρή τρύπα. Το ενσταντανέ ήταν φαιδρό, με τον Κίσλινγκ να τραβά τα μαλλιά του για την ευκαιρία που ο ίδιος ήξερε ότι είχε χάσει, τον διαιτητή και τον βοηθό του να δείχνουν τη σέντρα, και τους συμπαίκτες του Κίσλινγκ στη Λεβερκούζεν να σπεύδουν να τον αγκαλιάσουν.
Σε έναν κόσμο που κινείται και δρα με όλο και μεγαλύτερη ακρίβεια, το ποδόσφαιρο παραμένει παγιδευμένο από την ηγεσία του στον αστερισμό του «περίπου». Οσο το δημοφιλέστερο των αθλημάτων καθυστερεί τον εκσυγχρονισμό του, δυσκολευόμενο να ακολουθήσει την τεχνολογική πρόοδο που υπάρχει στο περιβάλλον του (π.χ. στον τρόπο παρακολούθησης του ποδοσφαίρου) τόσο θα αυξάνονται τα περιστατικά, όπου διαιτητές και άλλοι θα μπαίνουν άθελά τους στο στόχαστρο για λανθασμένες αποφάσεις.
Ο διαιτητής που είδε γκολ εκεί όπου δεν υπήρχε, ο Φέλιξ Μπράιχ, δήλωσε μετά ότι είχε μια αμφιβολία, αλλά κανείς από τους παίκτες δεν πήγε να του πει ότι η μπάλα δεν είχε μπει στο τέρμα. Λες και θα έπαιρνε τη βοήθεια του κοινού για να δώσει τη σωστή απάντηση…
Η απόφαση θα ήταν διαφορετική αν η Μπουντεσλίγκα δεν αρνούνταν την εφαρμογή τεχνολογιών γραμμής τέρματος, που έχουν πλέον υιοθετήσει τόσο η παγκόσμια ομοσπονδία (FIFA) όσο και η Πρέμιερ Λιγκ στην Αγγλία. Προ της φαιδρής αυτής κατάστασης, πηγή της FIFA δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι, εάν υπήρχε στον αγώνα της Λεβερκούζεν τεχνολογία γραμμής τέρματος, που θα έδειχνε ηλεκτρονικά εάν πέρασε η μπάλα τη γραμμή, θα είχε ξορκίσει το γκολ - φάντασμα.
Οι Γερμανοί, όμως, έχουν αποφασίσει ότι δεν πρόκειται ούτε να εγκαταστήσουν κάποια από τις διαθέσιμες τεχνολογίες γραμμής τέρματος (πολλές από τις οποίες μάλιστα είναι γερμανικής προέλευσης) τουλάχιστον έως το 2015, ούτε καν να καταφύγουν στη λύση του Μισέλ Πλατινί, του προέδρου της UEFA, που έχει επιβάλει στους διεθνείς αγώνες της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας την προσθήκη των δύο διαιτητών περιοχής. Τη λύση των πρόσθετων διαιτητών έχει επιλέξει και το ιταλικό πρωτάθλημα.
Η FIFA, υποχρεωμένη από αλλεπάλληλες λανθασμένες υποδείξεις διαιτητών, πειραματίζεται τα τελευταία δύο χρόνια με μια σειρά ηλεκτρονικών εφαρμογών τεχνολογίας γραμμής τέρματος. Από τον Ιούλιο του 2011 έχει δοκιμάσει τουλάχιστον δέκα συστήματα, που ως προϋπόθεση έχουν να ενημερώνουν τον διαιτητή εντός ενός δευτερολέπτου από την ολοκλήρωση της φάσης για τον εάν η μπάλα πέρασε τη γραμμή ή όχι.
Από τα συστήματα αυτά η FIFA προέκρινε αρχικά τα δύο, το Γκόλρεφ και το Χόκαϊ (το δεύτερο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στο τένις), τα οποία εφήρμοσε στο περυσινό Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στην Ιαπωνία. Ωστόσο, δυστυχώς για την παγκόσμια ομοσπονδία, δεν προέκυψε ούτε μία αμφισβητούμενη φάση στη διοργάνωση.
Τελικά η FIFA προχώρησε στη δοκιμή ενός άλλου συστήματος, του Γκολκοντρόλ, στο φετινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Βραζιλία, και η επιτυχημένη εφαρμογή του οδήγησε τους επιτελείς του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στην απόφαση που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, στις 10 Οκτωβρίου, και προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία του σε όλα τα γήπεδα της Βραζιλίας όπου θα διεξαχθεί το προσεχές καλοκαίρι του Παγκόσμιο Κύπελλο. Επίσης, θα εφαρμοστεί και στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, στο Μαρόκο.
Το γερμανικής προέλευσης σύστημα Γκολκοντρόλ-4D βασίζεται στην ταυτόχρονη λειτουργία 14 καμερών υψηλής ταχύτητας, τοποθετημένων γύρω από τον αγωνιστικό χώρο σε διάφορα επίπεδα (ακόμη και στην οροφή του γηπέδου) και στραμμένων προς τα δύο τέρματα. Το σύστημα αναλύει την τρισδιάστατη εικόνα της μπάλας με υψηλότατη ακρίβεια και κρίνει με ασφάλεια πότε η «στρογγυλή θεά» έχει περάσει την τελική γραμμή και πότε όχι. Οταν πρόκειται για γκολ, έρχεται στο ρολόι του διαιτητή μία δόνηση καθώς και ένα οπτικό σήμα εντός μικρότερου χρόνου και από ένα δευτερόλεπτο. Επιπλέον, από φέτος η Πρέμιερ Λιγκ καθιέρωσε και χρησιμοποιεί το σύστημα Χόκαϊ, που απεικονίζει τη θέση της μπάλας από ψηλά σε γράφημα. Οπως δήλωσε και ο τεχνικός της Αρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, η εφαρμογή του Χόκαϊ σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο λάθους για τους διαιτητές.
Οι εξόφθαλμες περιπτώσεις
Το γκολ - φάντασμα της Μπάγερ Λεβερκούζεν πριν από λίγες μέρες δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο σκάνδαλο καταλογισμού ανύπαρκτου τέρματος, ενώ πλείστα είναι και τα παραδείγματα μη κατακύρωσης κανονικών γκολ που αφαιρούν από το κύρος του ποδοσφαίρου, έστω κι αν στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων τα διαιτητικά αυτά λάθη δεν οφείλονται σε κακόβουλη πρόθεση.
Βεβαίως, στην περίπτωση του γκολ της Λεβερκούζεν, όπου η μπάλα μπήκε στο τέρμα από τρύπα στο πλαϊνό διχτάκι, ευθύνη δεν φέρει μόνο ο διαιτητής που μέτρησε ένα ανύπαρκτο τέρμα, αλλά και ο βοηθός του, αρμόδιος για την εστία της Χόφενχαϊμ, που προφανώς δεν έλεγξε όσο έπρεπε στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου τα δίχτυα του τέρματος.
Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά φέτος στη μόλις δύο μηνών σεζόν στη Γερμανία που η Χόφενχαϊμ αδικείται από διαιτητική απόφαση, αφού δεν της είχε κατακυρωθεί κανονικό τέρμα σε αγώνα με τη Νυρεμβέργη μολονότι η μπάλα πέρασε καθαρά τη γραμμή τέρματος.
Αντίστοιχος σάλος με το γκολ του Στέφαν Κίσλινγκ είχε ξεσηκωθεί το 1994, όταν ο Τόμας Χέλμερ της Μπάγερν Μονάχου προσπάθησε να σκοράρει με τακουνάκι, η μπάλα πέρασε λίγο έξω από το κάθετο δοκάρι, αλλά ο διαιτητής έδειξε τη σέντρα. Ο αγώνας έληξε 2-1 εις βάρος της ατυχούς Νυρεμβέργης, που όμως έκανε ένσταση και την κέρδισε. Ο αγώνας επαναλήφθηκε, αλλά η Μπάγερν νίκησε με 5-0…
Κορυφαίο παράδειγμα αμφισβητούμενου τέρματος παραμένει το τρίο γκολ της Εθνικής Αγγλίας επί της Γερμανίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 στο παλαιό Γουέμπλεϊ, με τις δύο αντιπάλους να ερίζουν ακόμη εάν το σουτ του Τζεφ Χαρστ πέρασε ή όχι τη γραμμή στο 4-2 των Αγγλών. Αλλη διάσημη περίπτωση αμφισβητούμενου τέρματος ήταν ο μη καταλογισμός του γκολ της Τότεναμ το 2005, στο Ολντ Τράφορντ, όταν το σουτ του Πέδρο Μέντες ξέφυγε από τα χέρια του τότε τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και νυν του Ολυμπιακού, Ρόι Κάρολ, και πέρασε τη γραμμή χωρίς να το δουν ο διαιτητής και ο βοηθός του.
Εκείνο το γκολ όμως που έστρεψε τη FIFA από πολέμιο σε υπέρμαχο της τεχνολογίας γραμμής τέρματος ήταν αυτό που επέτυχε ο Φρανκ Λάμπαρντ με τη φανέλα της Αγγλίας σε αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 με τη Γερμανία. Η μπάλα πέρασε τη γραμμή, αλλά το γκολ δεν μέτρησε και η Αγγλία έχασε 4-1.
Αν όμως το δει κανείς και με χιουμοριστική διάθεση, ίσως τελικά θα έπρεπε να επιβραβευθεί κατά κάποιο τρόπο και ο ανέλπιστος σκόρερ της Λεβερκούζεν, Κίσλινγκ, ο οποίος μπορεί να μην έβαλε κανονικό τέρμα, αλλά έγινε τελικά παγκοσμίως γνωστός καθώς κατάφερε και πέρασε την μπάλα μέσα από εκείνη τη μικρή τρύπα στο πλαϊνό δίχτυ. Ηταν και αυτό ένα κατόρθωμα…