Μια συνεργασία που θέλουν πολύ τόσο η Ελλάδα και το Ισραήλ, όσο και οι ΗΠΑ
'Άμεση ανάλυση του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ αναβαθμίζεται από σήμερα και αποκτά ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου θα αναπτύσσονται πλέον οι διμερείς σχέσεις σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που έχει ως προτεραιότητα την ενέργεια, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτή.
Η πρώτη συνάντησή του Ανώτατου Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου των δυο χωρών, έρχεται ως επιστέγασμα μιας στρατηγικής επιλογής της Αθήνας που προσβλέπει σε οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη. Πέρασε ένα αδικαιολόγητα μεγάλο διάστημα από την απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (με υπ. Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά) να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, μέχρι την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου το 2010 για στενή συνεργασία, την οποία στήριξε και σήμερα προωθεί στο επόμενο στάδιο, ο κ. Σαμαράς. Όμως, είναι πλέον σαφές ότι πρόκειται για διακομματική απόφαση - η πρόσφατη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάλλον ατυχής - που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
Όπως τόνισε στην «Κ» ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, Αριε Μέκελ, σε σημερινή επικοινωνία από την Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται, η συνάντηση των δυο πρωθυπουργών και των κυβερνήσεών τους έχει «ιδιαίτερη σημασία, τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική. Συμβολική γιατί επισημοποιεί τη νέα αναβαθμισμένη στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και ουσιαστική διότι θα υπογραφούν δέκα συμφωνίες μεταξύ των αρμοδίων υπουργών των δυο χωρών». Πρόσθεσε, δε, ότι «η συνεργασία μας σε τομείς όπως η ενέργεια παραπέμπει σε χειροπιαστά αποτελέσματα που προκύπτουν από τους δεσμούς μας».
Είναι σαφές ότι οι θετικές επισημάνσεις δεν αποτελούν διακαείς πόθους της Αθήνας ή της Λευκωσίας, οι οποίοι δεν βρίσκουν την αντίστοιχη ανταπόκριση στο Ισραήλ. Κάθε άλλο. Οι προσδοκίες της μιας πλευράς συμπίπτουν με αυτές της άλλης και έχουν την πλήρη στήριξη των πολιτικών, αλλά και ισχυρών οικονομικών κέντρων εξουσίας των ΗΠΑ. Άλλωστε, η εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων από την πλευρά της Κύπρου, είχε αυτή τη στόχευση.
Υπό αυτό το πρίσμα δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Αμερικανοεβραική Επιτροπή όπου γίνεται λόγος για «επιβεβαίωση του αυξανόμενου συνεταιρισμού μεταξύ των δυο χωρών» τις οποίες περιγράφει ως «ισχυρά δημοκρατικά κράτη που είναι φυσικοί σύμμαχοι» και εκτιμά ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα ωφελήσει όχι μόνο την Ελλάδα και το Ισραήλ, αλλά και ολόκληρη την περιοχή.
Άλλωστε, κατά τις πρόσφατες επαφές του στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, ο κ. Σαμαράς εισέπραξε ενθάρρυνση για την εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Υψηλόβαθμος πολιτικός παράγοντας τον ενθάρρυνε, μάλιστα, να αναπτύξει στενή προσωπική σχέση με τον Ισραηλινό ομόλογό του - «να μιλάτε στον ενικό» - καθώς θα συνεργάζονται πολύ στενά τα επόμενα χρόνια.