Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο των New York Times για τις διαφορές Κίνας-Ινδίας


Οι διαφορές έμειναν παρά τα 8 μνημόνια συνεργασίας
Ο Κινέζος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ινδία, αλλά δεν έδωσε εξηγήσεις για το Κασμίρ
The New York Times
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Με ένα κοινό ανακοινωθέν, την περασμένη Δευτέρα, και με υποσχέσεις για μεταξύ τους συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας, οι ηγέτες της Ινδίας και της Κίνας προσπάθησαν να καλύψουν την πρόσφατη διένεξή τους, με αφορμή επεισόδιο στη μεθόριο των δύο χωρών.
Ωστόσο, δεν επέλυσαν καμία από τις διαφορές τους. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ, τόνισε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εξαρτώνται από την ειρήνη στα σύνορά τους και συμφώνησε με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, ότι αυτή η ειρήνη πρέπει να διατηρηθεί. Ο Λι ήταν καθησυχαστικός ως προς το ζήτημα του επεισοδίου στη μεθόριο, όμως δεν ζήτησε συγγνώμη για το ότι Κινέζοι στρατιώτες εισέβαλαν σε τμήμα του Κασμίρ, για το οποίο η Κίνα ερίζει με την Ινδία.
Ο Μανμοχάν Σινγκ είχε συναντηθεί με τον προκάτοχό του Λι, τουλάχιστον 12 φορές. Οι δηλώσεις της περασμένης Δευτέρας περί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, είναι αντίστοιχες με εκείνες στις οποίες κατέληγαν οι προγενέστερες συναντήσεις. Το 2010, ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας, Ουέν Ζιαμπάο, επισκέφθηκε το Δελχί συνοδευόμενος από τεράστια αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Η αντιπροσωπεία που συνόδευε τον Λι ήταν αντιστοίχως πολυπληθής και πρόθυμη να συνάψει εμπορικές συμφωνίες.
Η κινεζική πλευρά έχει την τάση να μιλάει για επιχειρήσεις, ενώ η ινδική εστιάζει περισσότερο στις συνοριακές διαφορές. Μέχρι στιγμής έχει επικρατήσει η τάση της κινεζικής πλευράς. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έχει εκτιναχθεί την τελευταία δεκαετία κυρίως προς όφελος της Κίνας, ενώ οι συνοριακές τους διαφορές παραμένουν άλυτες.
Αυτή τη φορά, η Ινδία ήλπιζε ότι θα λάβει εξηγήσεις για το γεγονός ότι στις 15 Απριλίου, 50 Κινέζοι στρατιώτες εντοπίστηκαν στην ορεινή περιοχή Λαντάκ, στο Κασμίρ. Με αφορμή το περιστατικό, η Ινδία μετέφερε στρατιώτες της στην περιοχή και μετά έντονες διπλωματικές προσπάθειες, οι Κινέζοι στρατιώτες αποχώρησαν τελικώς στις 5 Μαΐου. Ο Λι όμως δεν έδωσε ικανοποιητική απάντηση για το συμβάν. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα εξακολουθήσουν οι συνομιλίες για το συμβάν, μέσω ειδικών απεσταλμένων. Ωστόσο, κατά τη συνάντηση Σινγκ - Λι, οι δύο πλευρές υπέγραψαν οκτώ μνημόνια συνεργασίας επί άλλων λιγότερο σημαντικών ζητημάτων.
Η συνάντηση της περασμένης Δευτέρας δεν μειώνει την ανησυχία της Ινδίας για την ενίσχυση της ισχύος της Κίνας. Η σημερινή κυβέρνηση της Ινδίας είναι εσωστρεφής, έχει ελάχιστη όρεξη για μείζονες διεθνείς πρωτοβουλίες, ενώ έχει αρχίσει να περικόπτει τις στρατιωτικές της δαπάνες. Η δε στρατιωτική ηγεσία της Ινδίας τονίζει ότι η χώρα θα πρέπει να εστιάζει την προσοχή της λιγότερο στο Πακιστάν, τον ιστορικό και παραδοσιακό αντίπαλό της, και περισσότερο στην Κίνα.
Eποικοδομητική συνάντηση
Η Κίνα έχει ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και έχει προχωρήσει στην κατασκευή λιμένων στη Σρι Λάνκα και το Πακιστάν. Τα κινεζικά λιμάνια, τα οποία χαρακτηρίζονται «μαργαριτάρια», προκαλούν την ανησυχία τόσο της Ινδίας όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ο πρέσβης της Ινδίας στην Κίνα χαρακτήρισε τη συνάντηση των δύο ηγετών σημαντική και εποικοδομητική.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Σρικάντ Κονταπάλι, καθηγητής κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Νεχρού του Δελχί, η Ινδία δεν κέρδισε από αυτή τη συνάντηση. «Η εντύπωσή μου είναι ότι η Κίνα έχει κερδίσει πολύ περισσότερα από αυτή τη συνάντηση. Η Κίνα δεν προέβη σε καμιά υποχώρηση». Επιπλέον, ένας από τους λόγους των συνεχιζόμενων δυσκολιών στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι αμέσως μετά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες τους επισκέφθηκαν ή πρόκειται να επισκεφθούν τους εκατέρωθεν αντιπάλους τους. Ο Λι Κετσιάνγκ επεσκέφθη το Πακιστάν, τον αντίπαλο της Ινδίας, την περασμένη Τετάρτη και ο Μανμοχάν Σινγκ αναμένεται στο Τόκιο, την ερχόμενη εβδομάδα.