Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Guardian ότι το Τόκιο ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις


Το Τόκιο ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις
The Guardian
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Με καμουφλάζ στο πρόσωπο και πλήρη εξάρτυση μάχης, οι Ιάπωνες στρατιώτες έπεσαν από αμερικανικά ελικόπτερα στη νήσο του Σαν Κλεμέντε στην Καλιφόρνια και κινήθηκαν αστραπιαία για να την ανακαταλάβουν από έναν υποτιθέμενο εχθρό.
Για να «κλειδώσουν» τη νίκη τους, επικοινώνησαν μέσω ασυρμάτου με κανονιοφόρο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, οι ομοβροντίες της οποίας αντηχούσαν στην ατμόσφαιρα για αρκετά λεπτά της ώρας.
Η στρατιωτική άσκηση του περασμένου Φεβρουαρίου με την ονομασία «Σιδηρά Γροθιά» στέλνει για πρώτη φορά ένα ξεκάθαρο μήνυμα σ’ έναν αποδέκτη. Η Ιαπωνία θεωρεί ότι μόνο μία χώρα θα μπορούσε να επιτεθεί σε κάποιο από τα νησιά της: η Κίνα.
Ενίσχυση του στρατού
Η «Σιδηρά Γροθιά» αποτελεί ακόμα μία ένδειξη ότι η έντονη ανησυχία που έχουν προκαλέσει στο Τόκιο η επίμονη διεκδίκηση νήσων αμφιλεγόμενης κυριαρχίας και οι πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας στρέφουν σταδιακά τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ολοένα και πιο μακριά από τον μεταπολεμικό της πασιφισμό. Αυτή η νέα αυτοπεποίθηση έχει γίνει πιο προφανής υπό τον Σίνζο Aμπε, τον συντηρητικό πρωθυπουργό που αύξησε τις αμυντικές δαπάνες της Ιαπωνίας για πρώτη φορά ύστερα από ένδεκα χρόνια.
Δεδομένων των διεκδικήσεων της Κίνας και των απειλών της Πιονγιάνγκ, η πολιτική του κ. Aμπε υπέρ της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων έχει βρει ουκ ολίγους αποδέκτες στο εσωτερικό της χώρας, κάτι που εθεωρείτο αδιανόητο μέχρι προ λίγων ετών. «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή αναθεώρηση της πολιτικής για την ασφάλεια», συμφωνεί ο πρώην υπουργός Aμυνας της Ιαπωνίας και κατά πολλούς αρχιτέκτονας της στροφής μακριά από τον πασιφισμό, Σατόσι Μοριμότο.
Μέχρι πρότινος, μια προσομοίωση μάχης εναντίον κινεζικών δυνάμεων εθεωρείτο κάτι το αδιανόητα προκλητικό για την Ιαπωνία, η οποία αποκήρυξε το δικαίωμα στην κήρυξη πολέμου μετά και την οδυνηρή ήττα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας επανιδρύθηκαν το 1954 και είχαν ξεκάθαρα αμυντικούς προσανατολισμούς. Είναι αξιοσημείωτο ότι, μόλις πέρυσι, μια σαφώς μικρότερη προσομοίωση μάχης με κινεζικές δυνάμεις κοντά στην Οκινάουα ακυρώθηκε, κατόπιν αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Η αναπροσαρμογή της ιαπωνικής αμυντικής πολιτικής ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας μεν τη δυσφορία του Πεκίνου, παρέχοντας δε στις ΗΠΑ έναν πιο ενεργό σύμμαχο στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να περιορίσουν τη διαρκώς διευρυνόμενη επιρροή της Κίνας.
Σε μια, κατά πολλούς, αντιστροφή των ιστορικών τους ρόλων, η επιτιθέμενη Ιαπωνία βρίσκεται πλέον σε θέση άμυνας απέναντι σε μια Κίνα που μοιάζει να θεωρεί πως έχει επιτέλους φτάσει η στιγμή της. «Η Κίνα αποτελεί την πρώτη στρατιωτική πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η Ιαπωνία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, Ρίτσαρντ Τζέι Σάμιουελς. «Η διάθεση της ιαπωνικής κοινής γνώμης έχει πια αλλάξει και η τάση είναι υπέρ της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων», προσθέτει.
Συνταγματική αλλαγή
Πραγματοποιώντας μικρά αλλά σταθερά βήματα, η Ιαπωνία επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να μετεξελίξει τη δύναμη ασφαλείας των 240.000 ανδρών που διαθέτει σήμερα σε πραγματικό εταίρο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόσφατα, οι δύο χώρες ανέπτυξαν από κοινού ένα πλωτό αντιπυραυλικό σύστημα, ενώ ο κ. Αμπε εξακολουθεί να πιέζει για να τροποποιηθεί το μεταπολεμικό Σύνταγμα της χώρας έτσι ώστε «η στρατιωτική δράση για αμυντικούς και μόνο σκοπούς» να μην αποκλείει την «αμυντική δράση προς όφελος σύμμαχης χώρας». Ο κ. Αμπε υποστηρίζει ότι μια τέτοια τροποποίηση θα επιτρέψει στην Ιαπωνία να καταρρίψει έναν πύραυλο που κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, κάτι που δεν μπορεί να πράξει σήμερα.