Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Πολύ καλό άρθρο του Πρ. Παπαηλιόπουλου για τις πολιτικές ακροβασίες


Πολιτικές ακροβασίες
Γράφει ο Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος
(Πηγή : http://ellnews.com/)
Από το καλοκαίρι και κυρίως μετά τις ευρωεκλογές, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε προβάδισμα, η χώρα βαδίζει σε μια ακατάσχετη εκλογολογία και αντί να προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματά της, ασχολείται, σε πολιτικό επίπεδο πάντα, με την προεδρική εκλογή.
Η στρατηγική της κυβέρνησης περί εξόδου από το Μνημόνιο στο τέλος του 2014 όχι μόνο απέβη άκαρπη, αλλά, τουναντίον η τρόικα απαιτεί παράταση Μνημονίου, νέα μέτρα, βάζοντας ουσιαστικά και πάλι το… «πιστόλι στον κρόταφο» των κυβερνώντων!
Με την επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας στην περίοδο των Χριστουγέννων, και με την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, είναι ολοφάνερο πως ο πρωθυπουργός πήρε μια μεγάλη απόφαση. Ρίχνει την τελευταία του «ζαριά». Ή κερδίζει ή τα χάνει όλα!!!
Και εξηγούμαι. Ο πρωθυπουργός μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν μια νέα επώδυνη συμφωνία με σειρά περικοπών και μέτρων – και ας το διαψεύδουν – η οποία πρέπει να περάσει φυσικά και από τη Βουλή, με άγνωστο το αποτέλεσμα, αν δηλαδή θα περάσει ή θα πέσει η κυβέρνηση. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει μέσα στον Ιανουάριο να έρθει στο Κοινοβούλιο υπό την πίεση των τροϊκανών που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα.
Έτσι, λοιπόν, αν πετύχει η κυβέρνηση να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας παίρνει παράταση ζωής και διαπραγματεύεται ενδεχομένως καλύτερα την οποιαδήποτε συμφωνία στη συνέχεια, αν όμως δεν τα καταφέρει τότε η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.
Η πρώτη ψηφοφορία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, η δεύτερη στις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται, ο πρωθυπουργός ενημερώνει τον Κάρολο Παπούλια και προκηρύσσονται εκλογές για ανάδειξη νέας Bουλής.
H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, έχει τη δυνατότητα να εκλέξει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμη και με τη σχετική πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή με 151.
Στη διαδικασία που έχει ήδη δρομολογηθεί το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται είναι τρομακτικό.
Τα βλέμματα όλων στρέφονται στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και στην ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών. Από τη δική τους «δεξαμενή» ελπίζει η κυβέρνηση να αντλήσει τους βουλευτές που της υπολείπονται ώστε να υπάρξει εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές ήδη πολλοί έχουν αρνηθεί. Υπάρχει, ωστόσο, μια ομάδα από αυτούς που ενδέχεται να υπερβαίνει τους 15 που σκέφτεται σοβαρά να συνταχθεί με την υποψηφιότητα του κ. Δήμα. Είναι πολύ πιθανόν, λοιπόν, η κυβέρνηση να έχει εξασφαλισμένους –μέχρι στιγμής– 170 βουλευτές. Το ερώτημα όμως παραμένει. Θα φτάσει ποτέ στους 180; Εάν ναι, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα πάρουν ανάσα εξουσίας. Αν όχι, η «μάχη» θα έχει χαθεί και η χώρα θα εισέλθει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.