Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Άρθρο των New York Times ότι ένας... Μόντι θα σώσει την Ινδία


Ενας... Μόντι θα σώσει την Ινδία
ELLEN BARRY / THE NEW YORK TIMES
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Θριαμβευτής της εκλογικής αναμέτρησης στην Ινδία είναι το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα, το οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει 282 από τις 543 έδρες του εθνικού Κοινοβουλίου.
Διαθέτει, δηλαδή, αρκετές έδρες που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την ανάγκη εταίρων. Ωστόσο, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μπορεί να εξελέγη με ευκολία, αλλά τώρα ξεκινούν τα δύσκολα, καθώς πρόκειται να συναντήσει, κατά την προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματός του, πληθώρα εμποδίων τα οποία θα πρέπει να υπερκεράσει.
Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται ο Μόντι, προφανώς θα συναντήσουν εμπόδια εξαιτίας του ομοσπονδιακού συστήματος της χώρας, που θέλει τη λήψη των αποφάσεων για τα σημαντικότερα θέματα στα χέρια των τοπικών ηγετών. Δεν είναι, όμως, μόνο οι αξιωματούχοι των κρατιδίων που θα αντισταθούν στο πρόγραμμα του Μόντι. Ακόμα και οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν θα ενδώσουν εύκολα στις προσπάθειές του να περιορίσει τη γραφειοκρατία, καθώς κάτι τέτοιο θα μείωνε αυτομάτως και τη δική τους ισχύ.
Ταυτόχρονα, η μεταβολή της φορολογικής πολιτικής, αλλά και του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την εργασία και την κατοχή γης, θα πρέπει να υποστηριχθεί και από την Ανω Βουλή του Κοινοβουλίου, η οποία δεν ελέγχεται από το Μπαρατίγια Τζανάτα.
Υψηλές προσδοκίες
Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες του εκλογικού σώματος για άμεση βελτίωση των οικονομικών συνθηκών είναι υπερβολικά υψηλές και η απογοήτευση, αν και όταν θα έρθει, μπορεί να είναι μεγάλη. Ωστόσο, όσα και αν είναι τα εμπόδια που πρόκειται να αντιμετωπίσει ο Ναρέντρα Μόντι, έχει πλέον πολύ πιο ελεύθερο πεδίο δράσης από κάθε άλλον ηγέτη δημοκρατικής χώρας.
Είναι βέβαιο ότι οι λόγοι που το Μπαρατίγια Τζανάτα κέρδισε κατά κράτος το Κόμμα του Κογκρέσου πρόκειται να μελετηθούν ενδελεχώς για πολλά χρόνια. Ομως η νίκη αυτή αντικατοπτρίζει μια σημαντική πραγματικότητα. Η Ινδία είναι μια χώρα που αλλάζει εξαιτίας της αστυφιλίας και της οικονομικής ανάπτυξης, και έτσι τα παλαιά εκλογικά πρότυπα μεταβάλλονται.
Επί δεκαετίες οι πρωτοβουλίες που λάμβανε το Κόμμα του Κογκρέσου αφορούσαν κατά κύριο λόγο την αναδιανομή του πλούτου, ενώ λίγο πριν από τις εκλογές ψήφισε και πακέτο μέτρων για τη στήριξη των φτωχότερων. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, οι Ινδοί ψηφοφόροι βρήκαν πιο ελκυστική την υπόσχεση του Μόντι περί δημιουργίας θέσεων εργασίας, κάτι το οποίο, ως φαίνεται, πέτυχε και στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, όπου υπήρξε κυβερνήτης από το 2001.
Ο ίδιος ο Μόντι, 63 ετών, γιος ενός εμπόρου τσαγιού από επαρχία, καυχιέται ότι είναι «ξένος» στην ελίτ του Νέου Δελχί. Φαίνεται, εξάλλου, ότι έχει επηρεαστεί πολύ από τα χρόνια του ως ακτιβιστής του Ραστρίγια Σουαγιαμσεβάκ Σανγκχ, μιας δεξιάς ινδουιστικής οργάνωσης, αλλά και τα συχνά ταξίδια που έκανε ως εκλεγμένος αξιωματούχος σε άλλες χώρες της Ασίας, περιοδείες που τον βοήθησαν να σχηματίσει το όραμά του για την Ινδία ως μία πανίσχυρη οικονομική δύναμη.