Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τα ύπουλα παιχνίδια της Τρόικας στη συγχώνευση Εθνικής–Eurobank



Ύπουλα παιχνίδια...
Της Ζέζας Ζήκου
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Ποιος, άραγε, μπορεί να παίζει ύπουλα παιχνίδια... γύρω από το μείζον ζήτημα της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank;
Είναι τόσο άθλιοι αυτοί της τρόικας –ή τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω της– να απαιτούν την ανακεφαλαιοποίηση ξεχωριστά των δύο τραπεζών και όχι ως μια νομική οντότητα, απαίτηση που ματαιώνει ουσιαστικά την ήδη δρομολογείσα συγχώνευση; Πώς είναι δυνατόν να σταματήσει μια συγχώνευση, που κατ’ ουσίαν έχει προχωρήσει σημαντικά;
Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστια νομικά προβλήματα αφού η συγχώνευση έχει προχωρήσει και η διαπραγμάτευση της νέας μετοχής γίνεται κανονικά. Η Εθνική τύπωσε εκατομμύρια νέες μετοχές, οι οποίες διαπραγματεύονται από τα τέλη Φεβρουαρίου στο χρηματιστήριο και αυτό που μένει είναι να ολοκληρωθεί η νομική ένωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη όποιος παίρνει χρήματα από το ΑΤΜ δεν πληρώνει προμήθεια αν ο λογαριασμός είναι στη μία ή την άλλη τράπεζα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο αυτό, ενώ κύκλοι της τράπεζας διαμηνύουν ότι η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη και οι συνέργειες από τη συγχώνευση πάρα πολύ μεγάλες. Και εκφράζει σε όλους τους τόνους την επιθυμία του να προχωρήσει το deal, τονίζοντας πως αν προκύψει πισωγύρισμα, ο αντίκτυπος σε ολόκληρη την οικονομία θα είναι ιδιαίτερα αρνητικός, ειδικά μετά τα γεγονότα της Κύπρου.
Τώρα η τρόικα ισχυρίζεται ότι οι δύο τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά, να παραμείνουν ξεχωριστές νομικές οντότητες και στη συνέχεια να πουληθούν ξεχωριστά. Ισχυρίζεται ότι μια μεγάλη τράπεζα που θα έχει κεφαλαιοποίηση 170 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο το ΑΕΠ της χώρας, δεν έχει λόγο να γίνει. Επίσης, λέει ότι δεν είναι σκόπιμο και είναι και επικίνδυνο να έχει μια τράπεζα τέτοιο μέγεθος με 81 δισ. ευρώ δάνεια και πάνω από 60 δισ. καταθέσεις. Ακόμη, λένε, ότι ένα τέτοιο γιγάντιο σχήμα αποκλείει τους ιδιώτες από την απόκτηση του 10% και ουσιαστικά η τράπεζα θα περάσει εξ ολοκλήρου στο ΤΧΣ. Οταν η ίδια, τον Οκτώβριο, μετ’ επαίνων έδινε το πράσινο φως για τη δημιουργία μιας μεγάλης τράπεζας, γιατί τώρα κάνει πίσω;
Είναι γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό και η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι οι τραπεζίτες δεν θέλουν να χάσουν τις τράπεζές τους. Τώρα τρέχουν να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίων, να βρουν συμμάχους και να βάλουν λεφτά ώστε να διατηρήσουν το 10% και να έχουν δικαίωμα στο μέλλον να επαναγοράσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) την τράπεζα. Αν δεν κάνουν αυξήσεις κεφαλαίων χάνουν αυτό το δικαίωμα, που ισχύει για μια 5ετία αφού το ΤΧΣ είναι υποχρεωμένο να πουλήσει στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, προσπάθησε χθες να διαβεβαιώσει ότι οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά. «Δεν έχω πληροφορηθεί εγώ καμία αντίδραση», απάντησε ο κ. Τουρκολιάς σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με σενάρια αντιρρήσεων της τρόικας στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank. Και υπογράμμισε ότι «όλες οι εγκρίσεις έχουν δοθεί από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ελλάδας και του εξωτερικού» και πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και συγχώνευσης προχωρούν κανονικά.
«Εγώ και οι συνεργάτες μου κινούμαστε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για να υλοποιήσουμε και την ανακεφαλαιοποίηση και τη συγχώνευση», τόνισε ο κ. Τουρκολιάς. Στο μεταξύ, στην εισήγησή του σε συνέδριο του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ο κ. Τουρκολιάς, χαρακτήρισε την υπερχρέωση «παγκόσμιο δράμα» και επισήμανε πως η αναχρηματοδότηση του χρέους είναι το επόμενο πρόβλημα και κατέληξε λέγοντας ότι, για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, πρέπει να υπάρχουν αγορές και τράπεζες.
«Τα μεγέθη είναι τεράστια και η αντιμετώπισή τους δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια διαδικασία λιτότητας», πρόσθεσε ο κ. Τουρκολιάς, αναφερόμενος στο πώς η Ε.Ε. αντιμετωπίζει το πρόβλημά της σε Βορρά και Νότο, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας: «Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και βυθιστήκαμε στην ύφεση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα συμπλήρωσε τα δύο τρίτα του προγράμματος προσαρμογής από το 2010 και εξέφρασε την πεποίθηση πως, «αν το ολοκληρώσουμε, θα μπορέσουμε να μπούμε σε ένα μονοπάτι πιο ρεαλιστικό με μεγαλύτερη αισιοδοξία». Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό όμως ότι και η Ευρώπη πρέπει να κάνει τις δικές της προσαρμογές».
Πάντως, είναι επικίνδυνη η κατάσταση, καθώς έρχεται στην επιφάνεια όχι μόνον η περιέλευση της Εθνικής στην κυριαρχία του ΧΤΣ (αυτό συμβαίνει με όποιον δεν βρίσκει 10% των αναγκών στην αγορά), αλλά και η ίδια η μοίρα τής υπό απορρόφηση Eurobank. Αυτά διαψεύδονται –βέβαια– αλλά κορυφώνονται οι φόβοι για bail-in στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.