Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την βαριά βιομηχανία του τέννις


H βαριά βιομηχανία της αντισφαίρισης
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Πίσω από το θέαμα, το παγκόσμιο τένις κρύβει τεράστια κέρδη, που αυξάνονται
Η αγωνιστική χρονιά του τένις ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα έπειτα από μια συγκλονιστική μονομαχία ανάμεσα στους δύο κορυφαίους τενίστες αυτής της χρονιάς, τον Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς και τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ.
Νικητής αναδείχθηκε ο Τζόκοβιτς στην πιο επιτυχημένη χρονιά της καριέρας του, και από οικονομικής άποψης. Τα χρήματα που διακυβεύονται στο παγκόσμιο τένις είναι ιδιαίτερα ψηλά τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός πως η μορφή του αθλήματος παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Αρχικά, δεν μπορεί να παρομοιαστεί με οποιοδήποτε ομαδικό σπορ λόγω της φύσης του. Εν συνεχεία, απευθύνεται σε ένα ξεχωριστό κοινό, που συνήθως ανήκει σε υψηλά κοινωνικά στρώματα. Με την πάροδο του χρόνου, την ανάπτυξη της τηλεοπτικής κάλυψης και του Διαδικτύου έχει γίνει περισσότερο προσιτό σε όλες τις τάξεις, καθώς οι τιμές των εισιτηρίων είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Ως Γκραν Σλαμ ορίζονται οι 4 μεγαλύτερες ετήσιες διοργανώσεις τένις που διεξάγονται στην Αγγλία (Γουίμπλεντον), τη Γαλλία (Ρολάν Γκαρός), την Αμερική (αμερικανικό Οπεν) και την Αυστραλία (Αυστραλιανό). Εν αντιθέσει με τα άλλα σπορ, το τένις διεξάγεται σε διαφορετικές επιφάνειες ανάλογα με την τοποθεσία του γηπέδου και βάσει αυτής της παραμέτρου υπάρχουν αθλητές που αποκτούν πλεονέκτημα σε μια επιφάνεια και μειονέκτημα σε κάποια άλλη. Η φύση του αθλήματος μεταβάλλεται, καθώς μια γρήγορη επιφάνεια, όπως είναι π.χ. η σκληρή, ευνοεί έναν ταχύ παίκτη, ενώ το χώμα, στο οποίο υπάρχει περισσότερο περιθώριο χρόνου, ευνοεί τους παίκτες με πολύ υψηλή τεχνική κατάρτιση. Σημαντικό και σπάνιο για τα περισσότερα αθλήματα της εποχής μας που ως επί το πλείστον έχουν ξεπεράσει τα 100 χρόνια ύπαρξης, είναι η μηδαμινή εξέλιξη. Αυτό, διότι οι ίδιοι κανόνες που υπήρχαν όταν δημιουργήθηκε το άθλημα, στα μέσα του 19ου αιώνα, διατηρούνται σχεδόν ακέραιοι έως σήμερα. Προοίμιο του τένις μπορεί να θεωρηθεί ένα άθλημα που έπαιζαν μοναχοί κατά των Μεσαίωνα, ωστόσο το 1856 θεωρείται η χρονιά που άρχισε να υφίσταται, με εφευρέτες τους Αλεξ Ράιντερ και Ζοάο Μπατίστα, που το έπαιξαν πρώτη φορά στην Αγγλία, πριν διαδοθεί παγκοσμίως.
Η αρχαιότερη διοργάνωση τένις στον κόσμο διεξάγεται κάθε χρόνο στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Γουίμπλεντον, από το 1877. Στο γκαζόν, που είναι και η αυθεντική επιφάνεια του αθλήματος, έχουν διεξαχθεί μεγάλες αναμετρήσεις του αθλήματος. Το 2012, ο νικητής της διοργάνωσης, Ρότζερ Φέντερερ, εισέπραξε 1,4 εκατομμύρια ευρώ και ο φιναλίστ Αντι Μάρεϊ 714.000. Ενας αθλητής που αποκλείεται στις πρώτες φάσεις εισπράττει 18.000 ευρώ. Σε σχέση με το 2011, οι αμοιβές των αθλητών αυξήθηκαν στους φιναλίστ κατά 4,5%, ενώ για τους συμμετέχοντες η αύξηση έφθασε στο 26%. Εντυπωσιακό γεγονός είναι τόσο οι αυστηροί κανόνες ένδυσης συμμετεχόντων και θεατών, όσο κυρίως η έλλειψη διαφημιστικών πινακίδων περιμετρικά του κορτ. Στο Ρολάν Γκαρός, που επίσης συγκεντρώνει παγκοσμίως το αθλητικό ενδιαφέρον, τα ποσά είναι αντιστοίχως υψηλά για τους αθλητές ενώ κι εκεί παρουσιάστηκε αύξηση σε σχέση με το 2011, αποδεικνύοντας την ανάπτυξη των τελευταίων ετών στο τένις. Περίπου 500.000 εισιτήρια κόπηκαν στην περασμένη διοργάνωση, που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες ετησίως, για να παρακολουθήσουν τους αγώνες που διεξάγονται στο χώμα. Το αμερικανικό και το αυστραλιανό Οπεν διεξάγονται σε σκληρή επιφάνεια και προσφέρουν λίγο περισσότερα χρήματα από τα ευρωπαϊκά Γκραν Σλαμ. Ενα επιπλέον εντυπωσιακό στοιχείο σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα, είναι οι σχεδόν αμελητέες διαφορές στις εισπράξεις από τα εκάστοτε τουρνουά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η σημερινή εποχή στο τένις χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετική για τους φίλους του αθλήματος, καθώς στην κορυφαία δεκάδα των πιο επιτυχημένων αθλητών όλων των εποχών συμπεριλαμβάνονται δύο εν ενεργεία παίκτες: ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ραφαέλ Ναδάλ, με 17 και 11 τίτλους Γκραν Σλάμ αντίστοιχα. Ο κορυφαίος αυτή την εποχή, Τζόκοβιτς, έχει πέντε.